Передплата 2024 ВЗ

«Вонь» від Дорна...

У моїй пам’яті чітко закарбувався момент, коли Іван Дорн у липні 2014 року вийшов на сцену “Нової хвилі” в Юрмалі у футболці з великим тризубом та заспівав пісню українською.

Тоді цей вчинок співака, який вважався українським, але набув великої популярності у Росії, мені видався ледь не подвигом. Ну добре-добре, це, звісно, не подвиг,   а радше вчинок. Такий собі тест на патріотизм, який, здавалося, Дорн, на відміну від багатьох інших українських співаків, що на той час активно гастролювали великими просторами Росії, пройшов. Адже у перші місяці російської агресії переважна більшість українських (особливо російськомовних) виконавців зайняла вичікувальну позицію. Коли допитливі журналісти ставили їм некомфортні питання на кшталт “З ким ви, діячі культури?”, відповідали, ми, мовляв, артисти, а не політики. Боялись втратити величезний російський ринок. Бо для багатьох артистів (ніде правди діти) головна цінність у житті — це гроші. А Дорн своїм вчинком приємно здивував. Пізніше з’явилась інформація, що давав гроші на АТО (за них купили приціли). Волонтери не могли натішитися, публічно дякували музиканту. Телеканал “1 +1” запросив його стати тренером на “Голосі країни”. Популярність та армія його прихильників росли в Україні як на дріжджах.

І раптом Іван Дорн дав шокуюче інтерв’ю російському журналісту, після якого стала зрозумілою його справжня суть. Журналіст запитав Дорна, як ставиться до того, що нині відбувається між Україною і Росією. На що той відповів, йому, мовляв, подобається думати, що “росіяни і українці брати”. А війну між Україною і Росією назвав “сваркою” між молодшим і старшим братом. Навіть російський журналіст був здивований визначенням “сварка”. “Ти це так називаєш?” - кинув репліку. А потім запитав: “Коли помиряться Україна і Росія?”. “Скоро, - відповів співак, - відлига вже починається”. Тоді журналіст нагадав Дорну, що той давав гроші на АТО. Дорн почав перебирати ногами у готельних білих капцях і явно викручуватися. Мовляв, гроші давав не на АТО, а як допомогу постраждалим цивільним у Маріуполі, коли місто обстріляли. А один з волонтерів, не попередивши співака, розпорядився цією допомогою по-своєму і купив приціли. «Я йому сказав: «Слухай, давай якось щось робити, бо якась незручна ситуація вийшла», - продовжував виправдовуватися. - «Воні» щось занадто багато зібралося з цього приводу». І додав, що більше ніколи не допомагав АТО.

Але це не єдина “вонь” у цьому інтерв’ю. Журналіст продовжував допитуватися щодо “патріотичних вибриків” співака. Зокрема, запитав про футболку з тризубом. І тут виявилося, що це був ніякий не вияв патріотизму і не декларація своєї проукраїнської позиції, як я, наївна, тоді подумала. Це було зроблено, щоб “не воняли”. Хто саме? Не уточнив. Але з контексту виглядало, що “воняти” могли українці, яким не сподобалося,  як перед тим учасниця від України вийшла на сцену. Тут варто дати цитату Дорна: «Почала підніматися вонь, що учасниця з України  одягнула костюм з триколором.  Як же так, у нас такі проблеми, така сварка, а вона ходить у цьому спортивному костюмі… Треба було щось вирішувати. Тому подумав, що треба їхати з українською піснею, щоб нести культуру, раз така справа.  Та треба вийти з тризубом, щоб ніхто не смердів». Насамкінець журналіст поцікавився, що Дорн скаже Путіну, якщо потрапить до нього на зустріч. Сказав, що поставить запитання. Увага, знову цитата: “У вас теж є, як у Терезів (знак зодіаку), невизначеність якась? Незрозуміло весь час — так чи ні, і весь час залежиш від чиїхось думок”. Ось така маячня... Добре, що не подякував за можливість виступати в Росії.

Чимало прихильників Дорна спантеличені і розгублені, не розуміють, що це було, не знають, як тепер ставитись до свого кумира. Як на мене, все ясно. Чувак просто вибрав ринок. Проаналізував і визначився, що в Росії бабла зароблятиме більше. Тим паче, що репертуар у нього російськомовний, а в Україні дедалі більше будуть затребувані україномовні пісні. Інтерв’ю — це лише перевірка на вошивість. Пам’ятаєте нещодавнє скандальне ток-шоу на російському телебаченні зі Світланою Лободою, де вона скаржилася, що її, бідолашну, українські націоналісти упосліджують та переслідують. Скидалось на те, що  перепусткою на російський ринок була умова відректися від України. Це як відректися від Христа, продати душу дияволу. Лобода продала душу на ток-шоу з Малаховим, Дорн — під час інтерв’ю російському журналісту. Це той класичний випадок, коли людина стає патріотом лише одного —  грошей! Бабло перемогло. І воно Дорну не «воняє».

Схожі новини