Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Які все-таки “цнотливі” наші депутати...

Їм раптом стало “невдобно”, що в Трудовому кодексі є такі поняття, як “гендерна ідентичність” і (о жах!) “сексуальна орієнтація”.

Ідеться про членів Комітету Верховної Ради України із питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення. Розглядаючи проект Трудового кодексу перед його другим читанням у залі парламенту, члени комітету вирішили документ “поліпшити”. Їм раптом стало “невдобно”, що в Трудовому кодексі є такі поняття, як “гендерна ідентичність” і (о жах!) “сексуальна орієнтація”. Після творчої роботи членів комітету ці поняття з проекту Трудового кодексу зникли. А разом із ними зникла й передбачена кодексом заборона дискримінації працівників через їхню гендерну ідентичність чи сексуальну орієнтацію. Члени вищезгаданого комітету могли спати спокійно... На відміну від решти українців, які сподіваються на те, що Європейський Союз ось-ось запровадить із Україною безвізовий режим.

Восени 2015 року через цю поправку до Трудового кодексу у Верховній Раді було зламано багато списів. Попри те, що запровадити ці норми вимагав ЄС (у тому числі й для “безвізу”), наші “цнотливі” депутати ніяк не хотіли за ці норми голосувати. Голова ВР Володимир Гройсман кілька разів пояснював, що йдеться зовсім не про “одностатеві шлюби”, але народні обранці стояли насмерть... Нарешті, 12 листопада 2015-го антидискримінаційні поправки прийняли. “Це узгоджується із зобов'язаннями України з прав людини у рамках ООН, Ради Європи і ЄС, - привітав рішення Верховної Ради тодішній голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський. - Це важливий елемент у задоволенні вимог Плану дій з візової лібералізації. У мене є повне розуміння цінностей і традицій в українському суспільстві, які не ставляться під питання в цій поправці”.

Чому ж у Комітеті Верховної Ради України із питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення знову вирішили воювати з “гендером”? Підозрюю, деяким членам цього комітету захотілося вставити палиці в колеса “безвізу” (аби нашкодити владі). А заодно й попіаритися перед своїми виборцями: дивіться, мовляв, як я стою на сторожі моралі... На щастя, у владі зреагували швидко. За словами прес-секретаря президента, Петро Порошенко пообіцяв європейським партнерам: “Така позиція комітету не знайде підтримки ні у Верховній Раді, ні тим більше з боку президента". Тобто якщо навіть скандальні поправки буде прийнято, президент на такий Трудовий кодекс накладе вето. А відтак, 6 квітня Європарламент зможе проголосувати за український “безвіз”, і уже влітку той запрацює.

Норми Трудового кодексу, які хотіли скасувати в комітеті, ніякої розпусти не запроваджують. Йдеться лише про те, що людей, які мають відмінну від решти сексуальну орієнтацію (зокрема, тих, які це відкрито декларують), не можна дискримінувати при прийомі на роботу і на робочому місці. Хіба це не правильно? А “цнотливим” депутатам слід нарешті усвідомити: нехорошим словом, яке в них асоціюється з поняттям “сексуальна орієнтація”, виборці називають їх зовсім через інші причини...

Схожі новини