Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Безвізова епопея - на фінішній прямій. Тьху-тьху, аби не наврочити...

Останнім часом усе частіше чую: “Безвізовий режим із ЄС - казочка для лохів, його ніколи не буде”. Зізнаюся, і сам уже почав сумніватися - надто довго це все тягнулося... Утім, зараз процес уже на тій стадії, коли зупинити його може хіба що форс-мажор.

Можемо привітати наших друзів грузинів - уже наприкінці березня громадяни Грузії зможуть відвідувати держави-члени Європейського Союзу без віз. Українці, хоче “безвізу” нам іще не дали, також мають з чого порадіти: багатостраждальний безвізовий процес нарешті вийшов на фінішу пряму.

Скільки нам іще “бігти”? Порівняно з тим, скільки часу це все тривало, небагато... У четвер, 2 березня, Комітет постійних представників країн-членів ЄС затвердив рішення про візову лібералізацію для України. Отже, далі - лише формальності. 5 квітня, після відповідного рішення свого профільного комітету, за наш “безвіз” має проголосувати Європарламент. 11 травня за скасування віз для громадян України голосуватиме Рада ЄС (глави МЗС країн-членів). Президент ЄП і представник Мальти, яка нині головує у ЄС, мають підписати рішення про “безвіз” 15 травня. Поки його опублікують в офіційному віснику Євросоюзу, може пройти ще тиждень. Український “безвіз” запрацює через 20 днів після публікації, тобто орієнтовно з 10-12 червня 2017 року.

Останнім часом усе частіше чую: “Безвізовий режим із ЄС - казочка для лохів, його ніколи не буде”. Зізнаюся, і сам уже почав сумніватися - надто довго це все тягнулося... Утім, зараз процес уже на тій стадії, коли зупинити його може хіба що форс-мажор. Наприклад, соціологи скажуть, що кандидат від ультраправого Національного фронту Марін Ле Пен різко поліпшила свої шанси на перемогу в другому турі президентських виборів у Франції. Тоді, можна припустити, впливові у ЄС французи розпочнуть тиск на керівників Європарламенту - аби ті відтермінували голосування по нашому “безвізу”. У Франції вважають, що він може бути додатковим козирем Ле Пен, яка будує свою кампанію на антиіммігрантських гаслах... Утім, зараз перевага в другому турі французьких виборів на боці проєвропейського Емануеля Макрона, тож вищезгаданий розвиток подій малоймовірний.

Подальше затягування з “безвізом” (якби воно сталося) таїть у собі дві величезні загрози. По-перше, сприятиме подальшій зневірі українців у Євросоюзі як поважній інституції. Гасла на кшталт “Вони нас кинули, тож нам та Європа на фіг не потрібна!” набиратимуть популярність. Це небезпечно, тому що насправді альтернативи зближенню України з ЄС немає (говорю зараз, зрозуміло, не про повноправне членство). А по-друге, затягування з “безвізом” погано впливатиме на українську владу, яка може відмовитися не те що від реформ, а навіть від їх імітації. Мовляв, навіть електронне декларування для того “безвізу” запровадили, і все дарма, тож більше “напружуватися” не будемо.

До речі, одним із чинників, що може призупинити дію “безвізу” після його запровадження, запроваджений ЄС механізм визначив регрес України на шляху реформ. Гадаю, українська влада не захоче, щоб ЄС призупинив “безвіз” із саме таким формулюванням. Після такого конфузу вибори точно не виграєш...

 

Схожі новини