Передплата 2024 «Добрий господар»

Росія у 2016 році стала найбільшим клієнтом української «оборонки»?!

Польське видання «Річ Посполита» у публікації від 30 січня 2017 року пише про те, що «війна на Донбасі, ембарго і санкції не завадили Росії імпортувати зброю з України. Москва стала найбільшим клієнтом української «оборонки».

Подаємо нижче переклад польської статті у RZECZPOSPOLITA: 

«У 2016 р. Росія була найбільшим покупцем української зброї. Українські оборонні підприємства експортували до Росії зброї на 169 млн доларів, а російський імпорт зброї з України зріс протягом року на 72%, — повідомив Стокгольмський Інститут Досліджень Миру (SIPRI).

Україна не продавала Росії стільки зброї навіть за часів президентства Януковича. Не отримала стільки навіть від свого дотеперішнього найбільшого клієнта — Таїланду, покупця танків «Оплот» (T-84U), які вважаються одними з кращих у світі.

Найбільшим партнером росіян  в Україні є військові підприємства «Мотор Січ», які належать Вячелаву Богуслаєву, колишньому парламентареві, а нині бізнесмену із Запоріжжя (тут польське видання помилилося, бо В. Богуслаєв — діючий народний депутат України, член Комітету з питань національної безпеки і оборони, — Авт.). Підприємство реалізує росіянам двигуни AI-222. Та сама фірма постачає також Росії двигуни для штурмових літаків Як-130. Контракт — на 218 одиниць, повідомляють шведи.

Другим найбільшим покупцем української зброї в 2016р. був Китай (90 млн доларів — для порівняння, у 2014 р. китайці купили зброї на  140 млн доларів, а у 2015 р. — на 85 млн доларів). На третій позиції вперше опинилася Конго (86 млн доларів), випередивши Таїланд (67 млн доларів).

На дев’ятій позиції серед покупців української зброї перебуває Польща (8 млн доларів). Раніше — у 2015 і 2014 роках — польські фірми не купували зброю в Україні».

У мене запитання:

до «Укроборонпрому»: це відповідає дійсності?

до СБУ: чи займалися ви перевіркою цих фактів?

до ВР: а Богуслаєв і надалі буде представляти український парламент і Комітет з питань національної безпеки і оборони?

І ЩО З ЦЬОГО ПРИВОДУ ДУМАЄ ВЕРХОВНИЙ ГОЛОВНОКОМАНДУВАЧ «ВОЮЮЧОЇ КРАЇНИ»?!

Схожі новини