Передплата 2024 «Добрий господар»

Як я електронну декларацію заповнювала

В Україні триває так звана друга хвиля електронного декларування. Тепер свої статки мають показати 700-800 тисяч службовців і посадовців. Серед них працівники органів влади, місцевого самоврядування, державних і комунальних установ. Сказати, що заповнення е-декларації - тихий жах, це не сказати нічого... Судіть самі.

Для початку необхідно отримати цифровий підпис. Його можна отримати як платно, так і безкоштовно. З платним отриманням проблем не буде, але платити за цифровий підпис на два роки 700-800 гривень захоче не кожен. А от із отриманням безкоштовного цифрового підпису є складнощі. У ДФС ви можете простояти у черзі кілька днів, але так і не отримати свого ключа. Мій колега пішов цим шляхом. Вистоявши довжелезну чергу, звернувся на гарячу лінію ДФС - із проханням покращити умови видачі цифрових підписів. Після неодноразових звернень на гарячу лінію його запросили до приймальні, де пояснили: такий самий сертифікат можна отримати, якщо маєте картку “ПриватБанку”. Тоді це робиться за декілька хвилин. Дізнавшись про це, мій колега наполіг, аби співробітники ДФС вивісили повідомлення про таку можливість у приміщенні фіскальної служби.

Маючи цифровий підпис, приступаєте до другого етапу — отримання довідок про доходи. І свої, і членів вашої родини, до яких належать чоловік-дружина, батько-мати, син-донька. Не забудьте витягнути всі папери про нерухомість, незавершене будівництво, транспортні засоби, цінні папери, кредити тощо. Здобути довідки про доходи усіх родичів не так уже й легко. Адже для студентів треба довідки про стипендію з вишу, для пенсіонерів — із Пенсійного фонду… Окрім того, треба згадати, чи не отримували раптом якихось матеріальних допомог.

Коли матимете увесь пакет документів, можете спробувати зареєструватися на сайті NAZK.GOV.UA. Тут вам і знадобиться ваш електронний підпис. Зайшовши на сайт, перегляньте всі розділи вашої декларації і переконайтеся, що маєте усі необхідні підтвердження ваших статків. Важливо знати коди ЄДРПОУ тих установ, які виплатили вам і вашим родичам доходи! Якщо не знаєте, як відповідати на якісь запитання, скористайтеся методичними рекомендаціями із заповнення декларації. Бо деякі запитання поставлено так, що навіть досвідчені юристи не зрозуміють, про що йдеться...

Сайт дозволяє зберігати чернетку декларації і заповнювати її у кілька етапів, але я вам цього не раджу. По-перше, там є обмеження у часі на збереження чернетки (здається, п'ять днів). По-друге, сам сайт працює погано, і чимало інформації не зберігається. Гадаю, багато хто додумається все  роздрукувати, заповнити на папері, і тільки тоді вноситиме дані в електронний варіант декларації.

Тож нарешті можете приступати до заповнення. Якщо хтось думає, що на цьому усе найстрашніше позаду, глибоко помиляється. Як з'ясувалося, заповнювати декларацію треба лише у програмі (браузері) Chrome. У всіх інших програмах не розгорнуться вікна-”випадайки” для заповнення даних про  ваші статки.  Окрім того, заповнивши усю декларацію і зберігши чернетку, не маєте жодної гарантії, що вже завтра всі поля вашої декларації будуть заповнені. Кудись зникають номери будинків і квартир, дати народження, реєстраційні номери документів... Тож краще заповнити все відразу, за один сеанс, і відразу е-декларацію відіслати.

Як думаєте, чи усі начальники жеків, виконроби, майстри, бригадири здатні на такий подвиг? Щиро усім співчуваю...

Схожі новини