Передплата 2024 «Добра кухня»

Референдум щодо НАТО слід провести обов'язково

Коли ж іще його проводити, як не тоді, коли шанси на виграш є найбільшими за останні роки?

Як стверджують соціологи, кількість українців, що підтримують вступ нашої держави до НАТО, нарешті перевалила за 50 %. Нарешті - тому що ця ідея пробивала собі дорогу досить довго. В Україні довіру до Північноатлантичного альянсу як системи колективної безпеки підривали заяложені стереотипи, що залишилися в спадок із радянських часів. На кшталт “НАТО є агресивним наступальним блоком, за допомогою якого кляті імперіалісти хочуть нас завоювати”... На диво живучі антинатовські стереотипи стали жертвою агресії путінської Росії. Навіть ті українці, що раніше ставилися до Альянсу скептично, переконалися: загрозою є не міфічні “імперіалісти”, а цілком реальні російські військові.

“4 роки тому лише 16 % жителів України підтримували вступ у НАТО. Зараз таких 54%, — розповів президент України Петро Порошенко в інтерв'ю німецькій газеті Berliner Morgenpost. - Як президент звернуся до думки мого народу. Буде проведено референдум із питання про вступ в НАТО. Якщо українці проголосують «за», я зі свого боку зроблю все, щоб добитися членства в Альянсі». На думку тих же соціологів, такий референдум прихильники вступу України в НАТО впевнено виграють. Більшість противників Альянсу, пояснюють експерти, на референдум не підуть. Зате серед тих, хто за вступ, явка буде практично стовідсотковою. Тож “рахунок” буде не 54:46, а розгромним: за вступ до НАТО, прогнозують соціологи, висловляться близько 75 % українців, які візьмуть участь у голосуванні.

Здавалося би, пропозиція Порошенка щодо референдуму є цілком логічною. Коли ж іще його проводити, як не тоді, коли шанси на виграш є найбільшими за останні роки? Одначе, ідею про референдум уже критикують. Одні кажуть, таке голосування “розколе” суспільство. Ця риторика дуже нагадує “аргументи” тих, хто зараз активно виступає проти зареєстрованих у Верховній Раді мовних законопроектів... Інші стверджують, референдум не на часі. По-перше, мовляв, у НАТО Україну і так не чекають, А по-друге, референдум коштуватиме грошей, яких в Україні бракує...

Жодного “розколу” після референдуму не буде, тому що голосування чітко підтвердить: переважна більшість українців виступає за євроатлантичну інтеграцію. Навпаки, впевнено виграний референдум щодо вступу до НАТО стане додатковим чинником консолідації суспільства. “Аргумент” про гроші також не можу визнати слушним. Не такі це вже й великі кошти. Та й чи варто рахувати копійки, коли йдеться фактично про геополітичний вибір? А щодо “нас у НАТО ніхто не чекає”... Справді, навіть якщо Україна дружно проголосує на референдумі “за”, членом Альянсу найближчими роками не стане. Попри це, провести такий референдум обов'язково треба.

Останнім часом українцям підкидають ідею про “тимчасову відмову” від європейської і євроатлантичної інтеграції. Зокрема, про це йшлося у скандальній статті українського олігарха Віктора Пінчука, написаній ним для американського видання The Wall Street Journal. Справжня мета таких пропозицій - змусити українців погодитися на капітуляцію перед путінським режимом. Кремль мріє про те, аби Україна сама, добровільно відмовилася від задекларованої мети - стати членом НАТО і ЄС. Така відмова стала би великою перемогою РФ, оскільки означала би, по суті, що Київ погодився “дрейфувати” у бік Москви, увійти до її зони геополітичного впливу... Якщо ж українці проголосують на референдумі за вступ до НАТО, то поставлять на цих забаганках Кремля жирний хрест.

Схожі новини