Передплата 2024 «Добрий господар»

Транш МВФ уже “на початку лютого”?

За що я люблю голову НБУ Валерію Гонтареву, так це за її вміння дивувати публіку.

Кілька днів тому ЗМІ повідомили: серед питань, які Міжнародний валютний фонд планує розглянути у січні, питання про надання Україні чергового траншу (у розмірі мільярд доларів США) немає. Тим не менше, у четвер, 26 січня, пані Гонтарева заявила, що цей транш “буде найближчим часом”.  І уточнила: “може, на початку лютого”.

Ставити під сумнів слова глави Нацбанку якось “невдобно”. І все ж дозволю собі припустити, що “на початку лютого” - неабияке перебільшення. Хіба що МВФ раптом перегляне своє плани на кінець січня і терміново внесе українське питання у порядок денний? Сумнівно. А може, МВФ розгляне питання про український транш уже на початку лютого, і відразу, буквально через кілька днів, перерахує нам гроші? Такої супероперативності Міжнародний валютний фонд раніше не демонстрував. Тож навряд чи змінить свій звичний неспішний розпорядок. Навіть якщо дізнається про сенсаційний прогноз голови нашого Нацбанку...

Що стало на шляху чергового валютного траншу? Як повідомляли українські ЗМІ, МВФ висунув нашому урядові кілька нових вимог, зокрема, щодо підняття пенсійного віку (починаючи з 2017-го, поступово, до 63 років для чоловіків і жінок). Наші соціальні міністри, віце-прем'єр Павло Розенко і глава профільного відомства Андрій Рева, хоч і не відразу, але визнали: така пропозиція МВФ справді існувала. Утім, проблема начебто в минулому. "Питання про підвищення пенсійного віку з переговорів знято", - заявив Розенко.

Але питання про ліквідацію величезної діри у Пенсійному фонді залишається відкритим. МВФ справедливо вважає, що фінансування цієї діри з державного бюджету є хибним рішенням. От і пропонує вихід у вигляді підняття пенсійного віку. Українські урядовці, не погоджуючись з думкою МВФ, бачать інші шляхи порятунку Пенсійного фонду. Як можна зрозуміти з пояснень Мінсоцполітики, головна ідея - домогтися збільшення надходжень у Пенсійний фонд, як від підприємств, так і від фізичних осіб.

"У нинішній непростій ситуації основне завдання... підтримати найбільш незахищені категорії громадян через стимулювання працездатного населення до сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування”, - повідомило, зокрема, Мінсоцполітики. Там відзначають, що певний прогрес уже є: 2017 року на пенсійне забезпечення з держбюджету піде на 1,3 мільярда гривень менше, ніж торік. Цей прогрес став можливим, пояснюють у Мінсоцполітики, завдяки тому, що "подвоєно розмір мінімальної зарплати та визначено для суб'єктів підприємницької діяльності обов'язок сплачувати єдиний внесок на загальнодержавне обов’язкове соціальне страхування".

Збільшення “мінімалки”, побоюються експерти, призведе до скорочень. А “суб'єкти підприємницької діяльності”, замість допомагати Пенсійному фонду, масово свою діяльність припиняють. Цифра 1,3 мільярда також не вражає. Тому що в Пенсійному фонді залишається діра у розмірі понад... 140 мільярдів гривень.

У МВФ, очевидно, до пропозицій наших урядовців щодо ліквідації дефіциту Пенсійного фонду ставляться скептично. Тому, попри прогнози Валерії Гонтаревої, з наданням чергового траншу не поспішають.

 

Схожі новини