Передплата 2024 «Добра кухня»

Коли посада важливіша за репутацію...

Голова Жовківської РДА Надія Щур залишається на своїй посаді. Як повідомила місцева газета Рави-Руської “Прикордоння”, такий висновок можна зробити зі слів голови Львівської ОДА Олега Синютки за підсумками звіту очільника Жовківщини. Надія Щур звітувала 16 січня у Народному домі Жовкви.

Нагадаємо, 30 грудня голова Жовківської РДА опинилася в епіцентрі скандалу: патрульні зупинили на трасі Львів-Рава-Руська автомобіль, який дивно маневрував і порушував правила дорожнього руху. Виявилося, за кермом - 46-річна голова Жовківської РДА. Патрульні зауважили у неї ознаки можливого алкогольного сп’яніння. Надія Щур відмовилася проходити тест на алкоголь на місці. Патрульні доставили її у Львівський обласний наркологічний диспансер. Наркодиспансер видав результат: твереза. У правдивості вердикту медиків засумнівалися громадські активісти... У наркодиспансері призначили службове розслідування, закрили кабінет оглядів на стан сп’яніння, звільнили двох лікарів, які приймали аналізи у пані Щур. Тим часом очільниця Жовківщини написала заяву на звільнення. Перших два тижні 2017 року перебувала у відпустці за власний рахунок.

Однак голова ЛОДА Олег Синютка не підписав заяву пані Щур. “Думаю, за цей період Надія Степанівна «згризла» себе, як ніхто інший, - сказав Олег Синютка під час її публічного звіту. - Те, що святих немає, це зрозуміло. Я нікому не дзвонив і нікого не просив зробити якісь аналізи. Вирішив, як буде — так і буде. Суспільство розділилося на дві частини — тих, хто думає, що результати аналізів сфальсифіковані, і тих, хто думає, що вони є правдивими”.

Як повідомляє “Прикордоння”, губернатор показав стос листів, які, за його словами, отримав від районних депутатів і сільських голів Жовківщини на підтримку Надії Щур. “Я Надію Степанівну рекомендував на цю посаду і я відповідатиму за неї перед президентом України”, - зазначив голова Львівської ОДА. Інформацію про те, що заява на звільнення не буде підписана, підтвердила і сама Надія Щур.

Це вже другий випадок, коли очільник Львівщини захищає своїх підлеглих, які проштрафилися, схибили. Тенденція, одначе... Нагадаємо, торік у жовтні із головою Пустомитівської РДА Володимиром Говенком розгорівся гучніший скандал. Молода мама Мар’яна Согуйко зі Старого Села зателефонувала до очільника району і попросила дати команду увімкнути опалення у холодному дитсадочку, куди ходить її 5-річний син Ростислав. Телефон пані Мар’яни, завдяки спеціальній програмі, записував усі її розмови. Говенко  уважно слухав жительку Старого Села, посилаючись на інструкції, казав, що не може завчасно розпочати опалювальний сезон. Однак згодом, за підказкою пані Мар’яни, погодився вивчити наказ МОЗу, де йшлося про винятки у цій проблемі. Здавалося, ситуацію буде вирішено. Та коли розмова завершилася, пан Володимир забув вимкнути телефон — і Мар’яна Согуйко почула: “Слухай, — звертаючись до когось по сусідству у кабінеті, промовляв Володимир Говенко. — Дзвонить якась кур…а зі Старого Села, із садочка йоба…ого. Заграли вже!”. Запис потрапив в Інтернет, громадськість вибухнула гнівом: хто нами керує?!

Депутати Львівської обласної ради пропонували клопотати перед президентом про звільнення Говенка (пропозиція, щоправда, не набрала потрібної кількості голосів). Голова ОДА Олега Синютки розпорядився провести службове розслідування цього факту, створив спеціальну комісію, назвав поведінку підлеглого неприпустимою. Сам Володимир Говенко, хоч і не одразу, але попросив пробачення у Мар’яни Согуйко,  покаявся і на сайті Пустомитівської РДА. Тоді в інтерв’ю “ВЗ” губернатор розповідав, що “викликав на килим” Говенка і запитав: “Якщо вам заважають люди, то що ж ви робите на державній посаді?”. Після цього Говенко написав заяву на звільнення. Але... Олег Синютка не підписав її. Мабуть, тоді губернатор зважив на те, що останнім часом керівник району пережив дві сімейні трагедії…

Що ж тепер вберегло пані Щур на посаді? Зрештою, чи їй самій буде комфортно працювати після такого резонансного скандалу, коли люди будуть казати: “А, це та, що за кермом п’яна їхала?” Яка довіра може бути до такого керівника? Яка повага до нього? Хтось скаже, мовляв, не доведено, що була напідпитку? Є такий афоризм: “Підозра гірша за факт”. Якби ми жили у цивілізованій європейській країні, то після такого скандального випадку чиновник не мав би жодного шансу залишитися на посаді. І жоден керівник його б не покривав, бо цей негатив псував би і його репутацію. На Заході репутація — це все! А нашим чиновникам, як бачимо, поваги до людей і самоповаги ще бракує. Для них основна цінність, на жаль, не репутація, а посада.

Схожі новини