Передплата 2024 «Добре здоров’я»

“Безвізовий” компроміс: краще пізніше, ніж ніколи

Франція погодилася ще цього року затвердити механізм призупинення, що відкриває шлях до українського “безвізу”. А свою згоду французи обумовили черговим відтермінуванням голосування по нашому “безвізу” в Європарламенті, - аби не дати Ле Пен можливості спекулювати під час виборчої кампанії у Франції ще й на темі “українських мігрантів”.

Четвер, 15 грудня, приніс відразу дві новини про наш безвізовий режим із ЄС - хорошу і не дуже. Почну з хорошої. Європейський парламент нарешті затвердив механізм призупинення візового режиму з “третіми” країнами. Це голосування фактично запалило перед “безвізом” для України зелене світло. Адже саме цей механізм, про який так довго сперечалися Європарламент і окремі країни-члени ЄС, був ключовою умовою для того, аби Євросоюз дозволив українцям їздити без віз до країн Шенгенської зони, Румунії і Болгарії.

А тепер “не дуже”. Перенесенням дати розгляду питання про український “безвіз” із 18 січня на 1 лютого євродепутати не обмежилися. Як стало відомо в четвер, 15 грудня, це питання знову перенесли - орієнтовно на 3 квітня. Офіційно, жодної політики у черговому відтермінуванні немає, мовляв, така процедура... Причина перенесення - у внутрішніх проблемах ЄС.

Затвердження механізму призупинення безвізового режиму з “третіми” країнами цього року могло й не бути. Переговори між Європарламентом і окремими країнами-членами йшли важко. І справа була не в самому механізмі призупинення, а власне в тому, що він мав відкрити шлях до нашого “безвізу”... Найбільше опиралася Франція. У квітні там відбудуться президентські вибори, і “системні” французькі політики боялися, що тема “безвізу” для України збільшить шанси ультраправої Марін Ле Пен. Лідер Національного фронту любить лякати виборців “навалою мігрантів”, тож мала би нагоду покричати ще й про українців, які “приїдуть і відберуть робочі місця у французів”... Якби про механізм призупинення безвізового режиму не вдалося домовитися у грудні, то справа би затягнулася - на невизначений час. Спочатку свята, а потім, із наближенням французьких президентських виборів, у Парижі про візові питання взагалі би не згадали...

Тож можна припустити, що маємо такий собі компроміс. Франція погодилася ще цього року затвердити механізм призупинення, що відкриває шлях до українського “безвізу”. А свою згоду французи обумовили черговим відтермінуванням голосування по нашому “безвізу” в Європарламенті, - аби не дати Ле Пен можливості спекулювати під час виборчої кампанії у Франції ще й на темі “українських мігрантів”.

Невже справді бояться, що Ле Пен, яка обіцяє вивести Францію з ЄС, може перемогти? За даними соцопитувань, це малоймовірно: у другому турі президентських виборів правоцентрист Франсуа Фійон повинен Ле Пен “зробити”. Утім, у США усі соцопитування пророкували перемогу Гілларі Клінтон. А президентом американці обрали Дональда Трампа...

 

Схожі новини