Передплата 2024 «Добра кухня»

"Безвіз": ЄС згадав про свій авторитет

Екс-президент Грузії Саакашвілі розповідав, як Путін казав йому таке: “Я-то свої обіцянки завжди виконую, а твої європейські друзі тебе дурять, і не виконають того, що обіцяли”. Якби український “безвіз” відклали на невизначений термін, це фактично підтвердило би ті слова Путіна...

Напередодні Різдва дива трапляються навіть у Європейському Союзі. Здавалося, український “безвіз” відкладено в дуже довгий ящик: “безвіз” у ЄС “прив'язали” до механізму призупинення безвізового режиму для “третіх” країн, а домовитися про цей механізм Європарламент і деякі країни-члени ніяк не могли... Але цього тижня світло в кінці тунелю нарешті з'явилося - багатостраждальний механізм призупинення погоджено! А відтак, безвізовий режим для України знову став реальністю.

Механізм призупинення “безвізу” в ЄС начебто не могли погодити через дещо різні підходи до цього питання, які мали Європарламент і окремі країни-члени (насамперед Франція, також Німеччина). Європарламент був за те, аби “безвіз” у разі якихось проблем із “третьою” країною призупиняли тільки для певних категорій її громадян, а країни-члени хотіли, аби у випадку проблем “безвіз” призупиняли для всіх громадян цієї “третьої” країни... Але фактично це була лише зачіпка. Як слушно зауважив комісар ЄС із питань європейської політики сусідства Йоганнес Ган, “деякі країни-члени ЄС ховаються за механізмом призупинення дії безвізового режиму, хоча думають про те, щоб не вводити візову лібералізацію".

Мотиви, якими керувалися в Парижі, зрозумілі. Соціалісти, які ще сподіваються, що на весняних президентських виборах їхній кандидат вийде в другий тур, бояться, що безвізовий режим для українців додасть вітру у вітрила правих політиків - республіканця Франсуа Фійона і націоналістки Марін Ле Пен. Мовляв, вони використають страшилку про “десятки тисяч українських мігрантів у Франції”, аби ще більше залякати виборців... Чому в Парижі вирішили врешті-решт змінити думку, можна тільки гадати. Може, у таборі соціалістів вирішили, що на виборах їм і так нічого не “світить”… А може, прислухалися до аргументів Йоганнеса Гана й Дональда Туска?

"Якщо зараз не можемо виконувати наші обіцянки, то в майбутньому втратимо не тільки довіру, а й політичні важелі”, - наголосив напередодні Ган. А голова Європейської Ради Туск заявив: "Ми ризикуємо втратити не тільки соціальні, політичні та економічні інтереси, не тільки майбутнє наших відносин з усіма нашими сусідами, але й наш авторитет. Ми не можемо дозволити тим, хто довірився нам, врешті-решт стати жертвами наших внутрішніх суперечок".

Справді, ну як би виглядав Євросоюз в очах українців, якби після того, як Україна виконала всі його вимоги, так і не запровадив би з нею безвізовий режим? Екс-президент Грузії Саакашвілі розповідав, як Путін казав йому таке: “Я-то свої обіцянки завжди виконую, а твої європейські друзі тебе дурять, і не виконають того, що обіцяли”. Якби український “безвіз” відклали на невизначений термін, це фактично підтвердило би ті слова Путіна...

Якщо Європарламент проголосує за механізм призупинення ще в грудні (така можливість є), то за “безвіз” зможе проголосувати у січні. Якби так сталося, то вже десь у квітні-травні українці, що мають біометричні закордонні паспорти, змогли б їздити до країн Шенгенської зони (також до Болгарії і Румунії) без віз.

 

.

 

 

Схожі новини