Передплата 2024 «Добрий господар»

«Пающіє труси» – як криве дзеркало українського шоу-бізнесу

Чому українські радіостанції не «крутять» пісень цього гурту?

Дівочий гурт “Пающіє труси” Кузьма Скрябін разом із музикальним продюсером Володимиром Бебешком створив у квітні 2008 року. Це був такий собі гурт-пародія, як форма протесту проти тодішнього сумнозвісного “формату”.

На його створення Кузьму надихнула величезна кількість дівочих гуртів, у яких співачки-красуні мають сексуальні фігури, проте не мають голосу. Скрябін казав, що проект буде називатися “Пающіє труси” і це не перекладається. Ця група мала “тролити” шоу-бізнес. Назви пісень говорили самі за себе, як, скажімо, “Кровать продюсера”. “Мене задовбало, що крутять на нашому радіо. Радіостанції не відрізняються одна від одної. Я би не хотів, щоб наших дітей годували таким продуктом”, — казав у 2008-му Андрій Кузьменко. Але “Труси” багатьох дратували. Дехто сприймав гурт як знущання. І правильно сприймав, бо це було справді знущання над деякими тоді популярними дівочими гуртами. Наприклад, такими, як “Віа-Гра”.

“У нас “Пающіє труси” сприймають як групу з ідіотською назвою, — бідкався Кузьма, коли “Пающім трусам” всюди світило червоне світло. — Тут вони гнані. У нас відповідної субкультури нема, тому їх не крутять ні по тєлєку, ні по радіо. Ніхто не слухає тексти. Не вслухається у те, що  пишу між рядків. “Пающіє труси” — це бомба сповільненої дії.  Там звучить груба сатира на сучасну поп-культуру”.

Після загибелі Андрія гуртом продовжив займатися Володимир Бебешко. Дівчата випустили сингл «пАдруга» вперше російською та українською мовами, записали пісню про нову поліцію.

Тепер “кисень” гуртові вирішили перекрити через новий закон про квоти на українську пісню. На радіо їх відмовляються крутити, оскільки репертуар групи переважно російськомовний. З приводу цього публічно обурилася мама Кузьми — Ольга Михайлівна Кузьменко.  

- Група «Пающіє труси» раніше була заблокована україн­ськими теле- і радіоканалами, — роз­повіла журналісту “ВЗ” Ольга Кузьменко. — У 2010 році на «Новій хвилі» у Юрмалі групу заблокували брати-грузини, які як “істинні українці” боролися за «чистоту» українського шоу-бізу, створюючи поп-групу, де дівчат одягнули навіть не в труси, а в ремінці, що ледь прикривали грішне тіло. І жоден магнат з мас-медіа навіть і не подумав заборонити показ цієї групи на своїх каналах! Наші «Пающіє труси» — це гостра сатира на них і їм подібних, не могли тоді пройти на українських каналах, де звучить “лише українська”. Хіба не так? І де правили і правлять бал «справжні патріоти», які борються із засиллям російськомовного продукту! Адже, наприклад, слово «Віагра» це навіть не «труси» — це набагато серйозніше слово за значенням, і будь-який школяр у соцмережах може знайти його пояснення. Я запитала в Андрія: «Чому в тебе текст в «Пающіх трусах» російською?» Він відповів: «Я написав текст для них мовою оригіналу!»

7 грудня у Львові, у клубі «Пікассо», відбудеться концерт групи. Один з львівських ді-джеїв сказав Ользі Михайлівні, що в житті би не пішов на їхній виступ. Мама Кузьми не може зрозуміти, чому досі бояться проекту Скрябіна? Бо для декого “Труси” — як криве дзеркало?

Схожі новини