Передплата 2024 «Добра кухня»

Рухаємося у правильному напрямку

Здобутки Майдану, в якому, з даними соціологів, брав участь кожен п’ятий дорослий громадянин України (або майже 10 мільйонів), - величезні, хоч і не всі це  усвідомлюють.

Велике бачиться з боку. Французький філософ Бернар Анрі-Леві, котрий  симпатизував Майдану, відзначив, що  «українці практично голіруч змусили відступити «Беркут», з гідною великих народів холоднокровністю завдали історичної поразки тиранії, і тому не просто є європейцями, а кращими  з них».

Результатами Революції гідності стали:

- відвернення безпосередньої загрози знищення України імперською Росією;

- відновлення основних громадянських свобод, порушених «диктаторськими законами»;

- припинення визискування ресурсів країни з боку клану Януковича;

- відновлення можливостей для реформування

країни;

- відновлення руху України до Європи;

- утвердження України у світовій громадській думці як держави з власною самобутністю, історією та гідністю;

- зростання самоповаги, патріотизму та солідарності громадян України. Майдан продемонстрував здатність українців до самоорганізації, взаємодопомоги та самопожертви, виявив, що для громадян важливішими від матеріальних цінностей є свобода, людська гідність, право обирати свою долю.

Позитивні економічні наслідки Майдану вже бачимо:  зупинено падіння економіки, вона росте, попри вій­ну, попри ампутацію на Донбасі 20% промислового ресурсу країни. Послаблено корупційний тиск - і це відкриває нові можливості. ВВП країни зріс на 1,2% у цьому році: мінімальні зарплати підвищують удвічі, зростають зарплати вчителям, лікарям.

Свобода завжди приносить свої плоди, треба бути терплячими. Один лише факт. Цього року за 19 млрд. грн. (при девальвованій гривні!)  зроблено більше доріг, ніж за часів Януковича за 55 млрд. грн.!

Російське керівництво сприйняло перемогу Майдану і втечу Януковича як власну катастрофу. Плани поглинути Україну і використати її ресурси для цілей імперії зазнали краху. Модернізація України ставила хрест на імперських амбіціях Росії, демонструвала неефективність її суспільно-політичного ладу. Тому Кремль вирішив задіяти заздалегідь розроблений план військової окупації Криму. Метою було, з одного боку, загарбавши чужу територію, добитися підтримки шовіністичної частини населення Росії та відвернути увагу від власної корупції, неефективності, бідності та приниження російського населення в Росії. З іншого — «покарати» Україну за Революцію, принизити її, підірвати життєздатність та, врешті-решт, підкорити, а потім знищити як державу і народ.  Проте, з Божою поміччю, ситуація  перевернулася Україні на користь.

Під час війни відродилися самоповага, кращі героїчні традиції українського народу та готовність людей підтримувати свою країну: службою в армії, працею, грішми. Головний здобуток - суспільна солідарність, яка виникла з Майданом. Це річ колосальної ваги, яка вигідно виділяє нас з інших народів, дає нам велику перевагу і здатність здолати всі труднощі. Перед нами виклик - не згубити за дрібницями цю солідарність, відчуття плеча товариша.

А от головна помилка влади у тому, що довго намагаємося реформувати “потрошки, помало”. Це викликає опір системи. Значно легше реформувати все і одразу - суспільство віддразу потрапить у нову реальність. Тоді вдалося б досягти стрибкового розвитку. Але навіть так ми рухаємося у правильному напрямку.

Схожі новини