Передплата 2024 «Добрий господар»

Долар “розігнали”, потім він упав. Але вже не туди, звідки його “взяли”...

Що бачив ринок у понеділок і вівторок, коли долар рвонув догори? Що Нацбанк безпорадно за цим спостерігає, ще й прогнози дає нерадісні. Як реагував на це ринок? Підвищеним попитом на іноземну валюту.

Класична народна гра “хто дасть за долар більше” цього тижня знову захопила українців. У середу, 16 листопада, “зелений”  уранці на готівковому ринку сягнув астрономічного рівня - 27,70 гривні за долар! На міжбанківському ж валютному ринку піку було досягнуто у вівторок увечері: долар продавали по 26,29 гривні. Після того, як у середу НБУ продав на міжбанку 50 мільйонів доларів, на валютних ринках стався розворот, і долар пішов донизу. На міжбанку “зелений” коштував у четвер удень близько 26 гривень, на готівковому ринку - близько 27,20 гривні.

Розпочався черговий раунд валютних перегонів у понеділок, 14 листопада. Чому саме, ніхто толком не розуміє... На міжбанку раптом різко знизилася кількість продавців валюти, і ця новина швидко “розігнала” готівковий ринок. Він “полетів” донизу швидше, ніж міжбанк, бо миттєво піддається панічним настроям... Як діяв НБУ? Традиційно для таких випадків, тобто ніяк. Хоча... Заява голови Нацбанку Валерії Гонтаревої про безвідповідальних політиків, які, мовляв, своїми мітингами хочуть змусити НБУ ввімкнути друкарський верстат, свою справу зробила. Переконала тих, які ще сумнівалися, чи бігти в обмінки за доларами, що бігти все-таки треба! Ну а як же інакше, коли голова НБУ говорить про ймовірну додаткову емісію. Яка обов'язково призведе до подальшого падіння гривні… Не сперечатимуся: політики, які вивели “вкладників банку “Михайлівський” під НБУ, справді безвідповідальні. Навіть більше - це провокатори! Але хіба голова НБУ повинна “куплятися” на таку провокацію? Таке враження, що пані Гонтарева просто використала ці мітинги для того, щоб “умити руки”...

Що бачив ринок у понеділок і вівторок, коли долар рвонув догори? Що Нацбанк безпорадно за цим спостерігає, ще й прогнози дає нерадісні. Як реагував на це ринок? Підвищеним попитом на іноземну валюту. Як реагували експортери? Притримали валюту, яку планували продати на міжбанку. Навіщо ж продавати сьогодні, коли можна продати завтра — дорожче. Обсяги торгів на міжбанку впали, і це ще більше “розігнало” долар.

Одним із чинників, який спричинив черговий стрибок “зеленого”, стала, на думку головного редактора видання Гроші.ua Олександра Крамаренка, зміна Нацбанком формату допуску банків на міжбанк. “НБУ обмежив коло цих банків, і ми отримали цікавий ефект, який зазвичай відбувається, коли НБУ вводить якісь обмеження, - пояснює Крамаренко. - Пішов розрив між курсами на міжбанківському й готівковому ринках... Це означає, ще є обмеження, і дрібний бізнес починає працювати через готівку. Це поганий знак, це дестабілізуючий фактор”. Попит дрібного бізнесу тиснув на готівковий ринок, і той не витримав...

“Шоу” тривало до середи, коли НБУ нарешті вийшов на міжбанк із аукціоном. Ну невже цього не можна було зробити бодай у вівторок? Одержавши від НБУ чіткий сигнал про те, що “розгону” більше не буде, експортери повернулися на міжбанк. І долар пішов донизу. Утім, до того рівня, з якого його почали “розганяти”, долар не впав... Схоже, це й було метою “шоуменів”?

 

 

Схожі новини