Передплата 2024 «Добрий господар»

ТРАМПлін у невідоме

Перемозі мільярдера-популіста на президентських виборах у США найбільше зраділи в путінській Росії... Чи не зарано?

Підтримка виборців із вищою освітою Гілларі Клінтон не допомогла... Попри прогнози соціологів, кандидат від Демократичної партії зазнала на президентських виборах у США розгромної поразки. Республіканець Дональд Трамп здобув голоси щонайменше 288 виборників, а для перемоги на виборах достатньо 270. (Певну кількість виборників делегує кожен штат, залежно від кількості населення, причому діє принцип “переможець у штаті забирає всіх його виборників”). У Клінтон станом на обідню пору середи було лише 215 виборників… Ключовими для загального успіху Трампа стали його перемоги у більшості так званих невизначених штатів, де виборці можуть проголосувати як за демократа, так і за республіканця. Зокрема, Трамп виграв у штатах Огайо, Вісконсін, Флорида, Пенсільванія і Мічиган.

Чимало американців, що підтримали Трампа, голосували не так за нього, як проти Клінтон. Очевидно, виборці не вибачили їй скандалів, пов'язаних із порушенням екс-держсекретарем правил службового листування. Останній тиждень кампанії відбувався на тлі нового розслідування ФБР щодо Клінтон. “Трампа звинувачують у сексуальних домаганнях? Це погано, - міркували виборці. - Але чим краща Клінтон, якщо тримає таку скандальну радницю?”. Чоловік цієї подружки Клінтон, колишній конгресмен, розсилав жіночкам і дівчатам, із якими знайомився в інтернеті, фото... свого пеніса.

У 2009−2013 роках, коли Клінтон була держсекретарем, її службові електронні листи проходили через приватний сервер, - усупереч правилам, що діють у Держдепартаменті. Американці не люблять, коли керівник, користуючись своїм службовим становищем, порушує правила, обов’язкові як для його підлеглих, так і для самого керівника... А з листів, оприлюднених Wikileaks, американці дізналися: Білл і Гілларі Клінтони, займаючись благодійністю, заробляли на цьому десятки мільйонів доларів…

Друга причина перемоги Трампа - американці “повелися” на популізм. Загалом, це світова тенденція - голосувати за політиків, що дають прості відповіді на складні запитання. У Польщі, зокрема, обрали партію “Право і Справедливість”, яка пообіцяла знизити пенсійний вік. Те, що польська економіка, аби зберегти високі темпи розвитку, не може собі цього дозволити, “ПіС” і його виборців не цікавить... У Великій Британії проголосували за “Брексіт”, бо “задрала” брюссельська бюрократія. Тепер, щоправда, не знають, із якого боку до того “Брексіту” підступитися. Ще й Шотландія, яка не хоче виходити з Євросоюзу, грозить новим “незалежним” референдумом... Під виборчої кампанії Трамп обіцяв депортувати зі США усі 12 мільйонів нелегальних емігрантів. Навіть “коню” зрозуміло, що зробити це неможливо... Але “білі” виборці без вищої освіти, які є базою електорату Трампа, у цю його маячню повірили! Ну а як же - “ці кляті мексиканці відбирають у нас робочі місця”...

Дещо для перемоги Дональда Трампа зробив і чинний президент Барак Обама. Якби він не так активно відстоював права геїв і лесбійок, може, частина тих консервативних американців, яким не дуже подобався Трамп, і проголосувала би за однопартійця Обами... Президент також фактично подарував Трампу Флориду. Представникам кубинської діаспори, яких у цьому штаті дуже багато, не сподобалося те, що Вашингтон і Гавана відновили дипломатичні відносини. Після того, як Обама відвідав “острів свободи”, Клінтон уже не мала у Флориді шансів.

Дональд Трамп обіцяє “бути президентом усіх американців”, у тому числі й тих, які за нього не голосували, - аби “об'єднати нашу велику країну" і “відновити американську мрію". У зовнішній політиці Трамп планує “мати хороші відносини з іншими націями, які хочуть з нами бути в хороших відсинах”. Каже, шукатиме “точки дотику, а не ворожість, партнерство, а не конфлікт". Ці слова надто не конкретні, можуть означати все що завгодно... Тож зовнішня політика Трампа залишається загадкою.

Під час виборчої кампанії Трамп зробив кілька скандальних заяв на міжнародну тему. США, на його думку, не слід витрачати так багато коштів на НАТО, а український Крим перейшов під контроль Росії, тому що кримчани так проголосували... Звичайно, великі надії на обраного президента США покладають у Росії. Держдума зустріла новину про перемогу Трампа оплесками, а Путін “висловив сподівання на спільну роботу з виведення російсько-американських відносин із кризового стану”... Зробити це можна двома шляхами. Або Росія забереться з Криму й окупованих районів Донбасу, або США скасують накладені на РФ санкції і забудуть про Україну... Обидва сценарії видаються нереальними. З Путіним усе ясно, а Трамп, навіть якби хотів повністю “здати” Україну, не зможе цього зробити. У Конгресі не лише серед демократів, а й серед республіканців (вони контролюють обидві палати парламенту) чимало політиків, які не дозволять Трампу “згодувати” Україну Кремлю.

Інша справа, що США за президентства Трампа можуть зосередитися головно на внутрішніх проблемах, остаточно відмовившись від ролі “світового поліцейського”. На цю роль відразу претендуватиме хтось інший... Імовірним є також певне охолодження відносин між США і ЄС, лідери якого Трампа наразі не сприймають... Утім, непередбачуваний мільярдер уже спростував чимало прогнозів. Будемо сподіватися, що планетарного “трампогеддону” все-таки не буде. Принаймні, у нього не вірять американські українці, більшість з яких, за інформацією ЗМІ, голосувала за Трампа. Зокрема, віддав свій голос за республіканця голова Українського конгресового комітету Америки Андрій Футей.

 

 

 

Схожі новини