Передплата 2024 «Добра кухня»

У Чорногорії Кремль попер напролом... І програв

Прокуратура колись дружньої для РФ Чорногорії заявила про причетність громадян Росії до... організації замаху на життя чорногорського прем'єра Міло Джукановіча!

Прес-секретар президента РФ Пєсков знову змушений відбріхуватися у своєму фірмовому стилі. Мовляв, Кремль тут ні при чому, і в Москві про це взагалі нічого не чули... Звинувачення у бік Росії посипалися цього разу не з Вашингтона, не з Брюсселя, і навіть не з Києва, де править ненависна “хунта”. Прокуратура колись дружньої для РФ Чорногорії заявила про причетність громадян Росії до... організації замаху на життя чорногорського прем'єра Міло Джукановіча! "Організатори злочинної групи, націоналісти з Росії, - повідомив прокурор Мілівоє Катніч, - були переконані, що уряд Чорногорії під керівництвом Міло Джукановіча не може бути змінений на виборах, тож його треба повалити силою". За словами прокурора, підозрювані планували вбити прем'єр-міністра й допомогти опозиційним силам захопити чорногорський парламент.

У день парламентських виборів, 16 жовтня, у Чорногорії заарештували 20 громадян сусідньої Сербії, які планували, стверджує чорногорська прокуратура, збройні напади на державні установи. Спитаєте, до чого тут Кремль? “Злочинна група була сформована на території Чорногорії, Сербії і Росії, із завданням вчинити акт тероризму", - кажуть у прокуратурі Чорногорії. Розслідування, яке це встановило, Подгоріца провела у співпраці з Белградом. Своєю чергою, сербське видання Danas повідомило: із Сербії депортовані кілька громадян РФ, яких підозрювали у причетності до планування терактів під час виборів у Чорногорії. Сербський прем'єр Александр Вучіч, хоч прямо й не підтвердив, що депортовані росіяни - агенти російських спецслужб, які готували теракти, все ж визнав: план терактів і захоплення держустанов у Чорногорії готувався “за сприяння іноземного фактора", "заарештовані нами особи діяли в координації з іноземцями", а “за прем'єром Чорногорії стежили за допомогою найсучаснішого обладнання".

І нарешті, вишенька на торті: Белград погодився депортувати затриманих російських агентів (віддав їх Кремлю) після того, як до столиці Сербії терміново прибув на переговори секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев. Фактично, цей посланець Путіна замітав сліди гучного провалу російських спецслужб. Які планували не тільки прибрати “неугодного” Джукановіча, а й “підставити” перед Заходом Вучіча, “замазуючи” його співпрацею з терористами. І тим самим змушуючи зближуватися не з Євросоюзом, вступати в який планує Сербія, а з Росією...

Причини полювання Кремля на Джукановіча очевидні. Така дружня до Росії країна, традиційний союзник Москви на Балканах, і на тобі - вирішила вступити до НАТО! Чорногорська проросійська опозиція, якби прийшла до влади, могла б якщо не скасувати вступ країни до Альянсу, то принаймні відтягнути його, організувавши референдум... Плани Кремля в Чорногорії провалилися, зокрема, через традиційну для РФ недооцінку “матеріалу”. Так було і з українцями, під час обох Майданів, так сталося і з чорногорцями. Які тільки здаються вайлуватими простаками...

Для Заходу, напевно, спроба Кремля організувати в Чорногорії переворот і вбити прем'єра - як відро холодної води. Напевно, не вірять... А дарма! Нічого нового Москва в Подгоріці не продемонструвала. Так само вона поводиться нині у всій Європі. Методи різні, але ціль одна - вплинути на внутрішньополітичну ситуацію, змінити її у своїх інтересах. На Заході Кремль насамперед воліє купувати “корисних ідіотів” типу “Альтернативи для Німеччини” чи французького Національного фронту, та й загалом усіх політиків, які під приводом “захисту від мігрантів” виступають за розвал Європейського Союзу. А на Балканах, які в Москві звикли вважати таким собі “заднім двором” Росії, Кремль вирішив не церемонитися, попер напролом... І програв.

 

 

Схожі новини