Передплата 2024 «Добрий господар»

«Безвіз» для України: слово надається ЄС    

Попри наші очікування, питання про запровадження безвізового режиму для України у порядку денному листопадової сесії Європейського парламенту немає. Причина, як слушно пояснюють чиновники українського МЗС, у тому, що Європейський Союз не вирішив деякі свої внутрішні проблеми.

А саме - досі не затвердив порядку призупинення безвізового режиму. Такий порядок, упевнені в Євросоюзі, має бути обов’язково затверджено ще до того, як Україні, Грузії і Косову буде надано безвізовий режим.

Звичайно, ЄС має право підстрахуватися. І, напевно, наявність механізму призупинення безвізового режиму зовсім не означає, ще цей механізм обов’язково буде застосовано... Але - пауза явно затягнулася. Якими би міркуваннями не керувалися в Євросоюзі, знову й знову відкладаючи український “безвіз”, більшість українців сприймає це як затягування процесу. Затягування, на думку українців, безпідставне, адже усі численні вимоги, які висували наші європейські партнери, Київ виконав... В Україні впоралися навіть із найважчим завданням на шляху до безвізового режиму - із впровадженням повноцінного електронного декларування. (Хоча, без сумніву, це декларування потрібне не так Євросою­зу, як самій Україні).       

“Впровадження електронного декларування статків, доходів  і видатків посадовців стало найчутливішою реформою у цій сфері від 2014 року, - написали,  зокрема, представники українського громадянського суспільства, звертаю­чись до керівництва ЄС. - Із 1 вересня до 30 жовтня свої статки задекларували понад 103 тисячі посадовців. Серед них - президент України, члени уряду, народні депутати, судді, прокурори... Активісти та журналісти вже зараз розслідують походження готівкових коштів та цінного майна, які представники політичної еліти були вимушені задекларувати... Ключовим фактором успіху була обіцяна практична підтримка України, включаючи візову лібералізацію з ЄС для громадян України. Ми виконали План дій щодо візової лібералізації ще 2015 року, довели, що можемо змусити систему працювати, і віримо, що заслужили на аналогічні дії з боку ЄС. Затримка зі скасуванням віз вже зараз пород­жує в Україні зневіру в надійність ЄС. Саме тому закликає­мо ЄС невідкладно запустити процедуру... щодо рішення про скасування віз, а також не пізніше кінця року остаточно запровадити безвізовий режим. Оперативне рішення щодо візової лібералізації не лише посилить довіру українського суспільства до європейських партнерів, а й гарантуватиме незворотність європейського курсу української влади”.

Для того, аби безвізовий режим для України став реальністю принаймні з 1 січня 2017 року, необхідно, щоб Європарламент затвердив це рішення на своїй сесії у листопаді 2016-го. Теоретично, така можливість є. Представники Словаччини, яка зараз головує у Євросоюзі, розповіли українським ЗМІ, що механізм призупинення безвізового режиму буде розглянуто наступного тижня. Якщо цей механізм нарешті буде затверджено, то депутати Європарламенту зможуть проголосувати за безвізовий режим для України ще цього місяця. Чого ми їм і нам щиро бажаємо.

Схожі новини