Передплата 2024 «Добрий господар»

У ліфтовій пастці

Жодних повідомлень, жодних попереджень у засобах масової інформації не було того дня про те, що на нашій вулиці (Коломийська, Сихів) у кількох будинках вимкнуть електрику.

Знаю, бо ретельно переглядала новини — чергувала ведучою номера у газеті. Світло раптово згасло о пів на восьму вечора 17 жовтня, щойно я повернулась з роботи. Хвилин за десять почула шум за вхідними дверима і вийшла на сходову клітку. Там сусіди підсвічували мобілкою у щілину ліфта, підбадьорювали свою стареньку маму, яка опинилася у пастці. Вона поверталася з прогулянки зі своєю собачкою Мусею — і обидві застрягли у ліфті. Муся визирала одним оком зі щілини й повискувала.

Подзвонили на 101. Жіночий голос дав номер телефону аварійної служби міськради — 297-59-11. Туди, мовляв, телефонують у подібних випадках. Телефон відповідав довгими гудками. Нікого.

Знову набираємо 101 — цього разу співрозмовниця записує прізвище, адресу, почекайте, каже, зараз щось придумаємо. Тим часом розмовляємо з сусідкою, вона тримається бадьоро, її голос лунає згори, бо ліфт зупинився між поверхами.

Аж ось піднімаються сходами двоє чоловіків із залізними ломиками у руках. Щось там підважили, на щось натиснули, і стулки дверей розійшлися. Знімаємо собачку. Жінка присідає й зістрибує до нас, спершись на руки чоловіків. Страшно подумати, що могло б статися, якби у цю мить увімкнули електрику. 

Світла не було майже дві години. Увімкнули, і за півгодини вимкнули знову. Лягли спати в суцільній темряві. 

Наступного ранку на сайтах із міськими новинами побачила інформацію про планові ремонтні роботи мереж електропостачання, але попередження стосувалося вже нового дня. І без конкретики — в які саме години на жителів певних вулиць чекають незручності. Про вчорашні сюрпризи ніхто й не згадав, не вибачився. 

Що б це не було - планові чи якісь інші вимкнення електро­енергії, не важко ж попередити людей, коли саме це буде і скільки приблизно триватиме. А за кілька хвилин до того, як будинки зануряться у темряву, вимкнути ліфти. Того вечора у нашому районі роботи рятувальникам, мабуть, не бракувало — не в одному ліфті людина потрапила у “мишоловку”.      

Схожі новини