Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Дожилися: дон Педро підспівує у ПАРЄ “дону” Володимиру...

До плеяди європейських політиків, які остаточно забули, що таке честь і совість, приєднався президент Парламентської асамблеї Ради Європи Педро Аграмонт.

Звертаючись до делегатів цього високоповажного органу з нагоди відкриття його осінньої сесії, іспанець розповів про необхідність повернути до сесійної зали делегацію... Російської Федерації. "Ситуація, коли РФ відсутня на асамблеї, не на користь нікому — ні Росії, ні асамблеї, ні будь-якій з решти 46 країн-членів", - заявив Аграмонт.

Права голосувати на сесії Парламентської асамблеї Ради Європи ПАРЄ позбавила Росію у січні 2015 року - через анексію Криму і розв'язання війни на Донбасі. На знак протесту делегація РФ покинула Страсбург. Мовляв, не дуже нам потрібна ця асамблея... ПАРЄ за російською делегацією також не сумувала. Аж поки “відсутністю Росії” не перейнявся раптом дон Педро...

Але чи раптом? Як повідомила зі Страсбурга член української делегації Ірина Геращенко, останнім часом президент ПАРЄ неодноразово їздив до Москви. “Судячи зі зміни риторики Аграмонта, його спілкування з російським фашиствуючим режимом... шкодить репутації  цього колись демократичного іспанця і не йде йому на користь, - написала Геращенко. - Аграмонт робить якісь дивні натяки, що "деякі групи заважають веденню діалогу з РФ”, і що вони “не повинні заважати веденню діалогу"... Разом із тим він жодного разу не згадав Донбас, і навіть про відданість Мінським угодам не говорив.... І жодного слова про те, яка ж це країна порушила територіальну цілісність України і вкрала Крим”.

От зовсім не дивно, що Аграмонт не згадує ні про Крим, ні про Донбас, ні про Мінські угоди! Бо якби згадав, то тим самим нагадав би делегатам, за що саме Росію турнули з ПАРЄ. А він же прагне російську делегацію повернути... Загалом, це просто вершина цинізму! Жодна причина, через яку делегацію РФ позбавили права голосу в ПАРЄ, не зникла з порядку денного. Росія пішла з окупованого Криму й повернула його Україні? Ні. Російські війська покинули окуповані території українського Донбасу? Ні. Росія сумлінно виконує Мінські угоди? Та навіть і не думала! Але президент ПАРЄ воліє не помічати, як Москва плює на цінності органу, який йому доручили очолювати.

Зрештою, які там цінності! Тут, мабуть, варто говорити про конкретну ціну, яку запропонували Аграмонту в Кремлі... А може, іспанець думає, що, повернувши до сесійної зали асамблеї російську делегацію, він зможе підняти престиж і значимість ПАРЄ? Помиляється! Радше остаточно цей престиж знищить.

“Пікантна” деталь: свою скандальну ініціативу Аграмонт висунув акурат через кілька днів після того, як Міжнародна слідча комісія зробила офіційний висновок у справі про катастрофу малайзійського “Боїнга”. Літак збив російський “Бук”, заявили слідчі, який прибув в Україну з території РФ... Ну про яке повернення російської делегації у ПАРЄ зараз може бути мова? Але висновки слідчих у справі збитого “Боїнга” дона Педро не цікавлять. Набагато важливішою є для нього думка “дона” Володимира...

Схожі новини