Передплата 2024 «Добрий господар»

«На выборах выбора уже нет»

Час летить, все змінюється, а результати виборів у Державну думу Російської Федерації залишаються стабільно незмінними. Цього разу «мовчання  ягнят» посприяло становленню  нового рекорду для “Єдиної Росії” – 343 мандати. 

Це конституційна більшість у парламенті, що остаточно зміцнить режим Путіна. Окрім «єдиноросів», у парламент зайшли лише три партії, які формально вважаються   «системною опозицією»: КПРФ — 42 мандати, ЛДПР Жириновського — 39,  «Справедлива Росія» - 23. Решта партій  не  подолали 5-відсоткового бар’єра. За ліберальні опозиційні партії майже ніхто не голосував.

Такі результати виборів  раптом обурили лідера КПРФ Геннадія Зюганова. Політик  заявив про масштабну фальсифікацію, мовляв, голоси вкрали і в комуністів... Відтак комуністи анонсували на 2 грудня масову акцію протесту із гаслом: «Не дамо вкрасти наші голоси!». 

Державний департамент США оприлюднив офіційну заяву щодо виборів до Держдуми РФ. Американське дипломатичне відомство визнало:  враховую­чи звіт від місії спостерігачів Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ та Парламентської асамблеї ОБСЄ, можна сказати, що  голосування відбувалося прозоро. Проте у висновку Держдепартаменту відзначено обмеження основних свобод і політичних прав, жорсткий контроль ЗМІ і тиск на громадянське суспільство. Також Держдеп говорить  про зловживання адміністративним ресурсом деякими місцевими органами влади у період виборчої кампанії. Білборди із закликами ЦВК прийти на вибори 18 вересня нагадували агітацію «Єдиної Росії»... Неодноразово були зафіксовані «вкидання бюлетенів», зокрема на дільницях Ростова-на-Дону та  Каспійська. Незалежні спостерігачі відзначають  масові порушення, серед яких підвезення виборців, «каруселі», підкуп. Як зазначила депутат Московської Думи Наталія Єремейцева, «вибори почались із проколювання всіх шин мікроавтобуса, який мав би везти моїх спостерігачів у Ногінськ».  

47,8% -  такою є офіційна цифра явки в цілому по Росії. Це найнижча явка в історії РФ. До цього найнижча явка на виборах в Держдуму була зафіксована  1993 року (54,81%). Це був час глибокої політичної та економічної кризи в Росії. Грубо кажучи, росіяни «забили» на ці вибори,  вони глибоко переконані, що  їхній голос нічого не вирішить. «На выборах  выбора уже нет», - кажуть росіяни. 

Тим часом вибори до Держдуми на території Кримського півострова  не визнали, зокрема, США, Європейський Союз і Канада. Цілком ймовірно, новоспечена Дума буде нелегітимною, оскільки там засідатимуть депутати, які обрані на території Криму (це 4 депутати-“мажоритарники” та 225 депутатів, обраних за партійними списками). Нелегітимний парламент подібний до машини, в якої закінчилось пальне. Теоретично нею можна користуватись, але на практиці вона не поїде...

Наразі путінський режим відкидає розгортання подібного сценарію, проте такий прецедент може стати  інструментом в руках західного світу для того, аби «утихомирити» Російську Федерацію. Лідери світових країн один за одним висловлюють свою підтримку  закликам української влади не визнавати вибори до Держдуми РФ, які проводяться на території окупованого Криму. 

За  найгіршим для Росії сценарієм, вона потрапить у повну світову ізоляцію.  За кращого для Кремля сценарію, путінські аферисти все-таки зможуть  вигадати чергову політичну махінацію для того, аби відвернути увагу світу від цього питання. Як би там не було, процес, за яким Крим колись повернеться до України, потихеньку рухається.

Схожі новини