Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В економіці “граємо” на першість області... Як вийти до Ліги чемпіонів?

Зниження українського експорту - річ об'єктивна, адже російський ринок закрився... Зате ринок ЄС поступово відкривається. Лідером тут продукція АПК і харчової промисловості - плюс 437,5 мільйона доларів за півроку. Зростання аж на 68 %.

Як би хто не ставився до співпраці з МВФ, надання Україні чергового кредитного траншу є позитивом. Цей транш дасть Києву можливість одержати іншу міжнародну фінансову допомогу (зокрема, 500 мільйонів доларів від ЄС на закупівлю газу). До того ж, мільярд доларів, наданий Міжнародним валютним фондом, дозволить якщо не зміцнити, то принаймні стабілізувати гривню. На новину про позитивне рішення МВФ міжбанківський валютний ринок відреагував відразу: у четвер, 15 вересня, станом на 16.00 за долар давали 26,2 гривні (нещодавно було понад 26,5 грн). А середній готівковий курс “зеленого” був іще меншим - 26,08 гривні.

Інша справа, що в масштабах світової економіки цей мільярд доларів - крапля у морі... Інформація для порівняння. Якраз напередодні німецький концерн “Байєр” (той самий, що робить аспірин) повідомив про купівлю американської компанії “Монсанто”, великого виробника насіння. Сума угоди - 66 мільярдів доларів! Коли мільярдний транш від МВФ надійде на рахунок НБУ, золотовалютні резерви України становитимуть “аж” 15 мільярдів “зелених”. А дохідна частина бюджету України на 2017 рік, за словами міністра фінансів, - 785,5 мільярда гривень. Тобто близько 30 мільярдів доларів... Отже, говорячи по-спортивному, наша економіка поки що не у вищій лізі. І не в першій, і навіть не у другій... Що ж робити, аби підвищитися у класі?

Кредити - лише рятівне коло, аби не потонути. А щоб упевнено плисти в економічному океані, Україні потрібно більше виробляти - як товарів, так і послуг. І усе, що ми виробимо, треба продавати - як на внутрішньому ринку, так і за кордоном. Саме зростання експорту, як свідчить приклад тієї ж Німеччини, може стати локомотивом економіки.

На перший погляд, експортного прориву Україна не зробила: за даними Держстату, у січні-липні 2016 року ми купили за кордоном товарів і послуг на 947,4 мільйона доларів більше, ніж продали за рубіж. Товарний експорт України, підрахували у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі, знизився за перше півріччя 2016-го на 10,7 % (порівняно з аналогічним періодом 2015-го). Утім, не все так зле. Зниження українського експорту - річ об'єктивна, адже російський ринок закрився... Зате ринок Європейського Союзу поступово відкривається. Експорт українських товарів до країн ЄС, кажуть у Мінекономрозвитку, зріс із січня по липень цього року на 6,7 %. Лідером є тут продукція агропромислового комплексу і харчової промисловості - плюс 437,5 мільйона доларів за півроку. Зростання аж на 68 %! Тож Угода про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС вже працює, і непогано. Перспективи нашого АПК підтверджує... той же німецький “Байєр”. Хто їхав дорогами України, той бачив велетенські логотипи цього концерну на полях із елітними сортами пшениці, кукурудзи, соняшника...

Українці, до речі, економічні інтереси держави прекрасно усвідомлюють. За даними опитування Інституту світової політики, понад 54 % респондентів упевнені: головним пріоритетом зовнішньої політики України має бути пошук нових ринків збуту вітчизняної продукції. Постріл у десятку! Якщо ми ті ринки знайдемо, про кредити від МВФ точно забудемо.

 

Схожі новини