Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Чим тхне від ІНТЕРівського згарища? 

Розумію тих, у кого картинка з палаючим офісом «Інтера» викликала бажання підвезти на місце пожежі ще каністру-другу бензину. Ф

ірташівсько-льовочкінський канал з часів Майдану на відповідну реакцію напрошувався. Але відповідні органи так і не наважилися заслужено позбавити «Інтер» ліцензії. Остерігалися виску про придушення в Україні свободи слова? Дочекалися: тепер бойки-вілкули-рабиновичі з іскри таке «жертовне» полум’я роздмухають, що чергова порція «підсмаженої» репутації України у світі гарантована. «Режисери» постараються, щоб «інтерівська» пожежа лягла у сценарій під умовною назвою «Як київська хунта з інакомисленням розправляється». Розстріл Бузини, убивство Шеремета, підпал «Інтера»... І це, схоже, не кінець. Для гостроти сюжету бракує знесеної у повітря Києво-Печерської чи Почаївської лаври, щоб продемонструвати світові, як «українські карателі» і «святою» кров’ю не гребують.

«Фашисти у Німеччині й Італії палили книги і підривали радіостанції. Їх достойні вихованці (а копії завжди хочуть бути жорсткішими і цинічнішими за оригіналів) палять телеканали. В їхньому розумінні «Україна — це Європа» - така собі Німеччина з 1932-го по 1945 роки», - цитата «опблоківця» Вілкула, яку інформаційні «раша»-стрічки на ура розтиражували. Додати фото з пікетниками  «Інтера» у камуфляжах, слова керманича МВС Авакова, що це — колишні бійці  ЗСУ — і сюжет-страшилка для «Кисельов-ТБ» готовий. 

Скажете: «Хай брешуть! Захід у цю брехню і так не повірить, як не повірив у «ФСБшну» історію про українських диверсантів у Криму»? Ось тільки після «інтерівської» пожежі складається враження, що операцію у Києві провернули продумано, а не так сокирно, як кримську. Пікетувальники під офісом «Інтера», палаючі шини і димові шашки — факт. І, судячи з озвученої МВС і Нацполіцією інформації, серед людей у камуфляжі були колишні бійці АТО. Але не факт, що саме учасники правдивого антиінтерівського пікету зчинили пожежу в офісі ненависного телеканалу. Акцію «АТОвців» могли використати як димову завісу для того, щоб провернути операцію з підпалом. 

«Активісти, які прийшли під студію палити шини і протестувати проти редакційної політики каналу, можливо, справжні. А ось ті, хто нібито проник у будівлю і підпалив її зсередини, швидше за все «свої», які скористалися ситуацією і під шумок організували підпал, - написав у Facebook блогер і журналіст Денис Казанський. - Коли співробітники телеканалу самі заявили, що горючу суміш розлили всередині будівлі, виникли серйозні сумніви, що це міг зробити хтось зі сторонніх. Кажу це як людина, що часто буває на телебаченні і знає, що прорватися у будівлю телеканалу не так просто — зазвичай треба пройти кордони з охорони і турнікети».   

Версію про те, що до підпалу могли бути причетні співробітники «Інтера», озвучують і в МВС — радник міністра Зорян Шкіряк. «Інтерівські» ж рупори кивають на міністерство Авакова, поширюючи інформацію про те, що в офісі телеканалу були знайдені газові балончики з МВСівського арсеналу. «Після того, як деякі працівники намагалися чинити спротив, проти людей використали сльозогінний газ «Терен-4». Таким користуються працівники МВС», - інформація зі стрічки на «Подробностях». У цю ж канву лягає і озвучена на парламентській погоджувальній раді заява «опоблоківця» Бойка про буцімто спланований штурм «Інтера» під керівництвом скандального аваковського екс-радника Іллі Киви.

Схоже, у Льовочкіна винуватців підпалу «знайшли» - міністр Аваков і Ко. Мотивацію теж продумали: обивателі владних столичних пагорбів, мовляв, вирішили не просто задушити «правдолюбний» телеканал, а ще й до своїх рук його прибрати. «Користуючись владою, переслідують політичних опонентів і мріють про переділ медіа-ринку», - написав Льовочкін у своєму блозі після заяви Авакова про те, що СБУ і Нацраді з питань телебачення час розібратися з «антидержавною позицією телеканалу «Інтер». 

А що: атаку як найкращий спосіб захисту ніхто не скасовував. Коли на кону кримінальні справи з терміном покарання років так на 15, час не лише словом, а й ділом жертву зі себе вдавати. Навіть якщо для правдоподібності не один офіс, а пів-Києва підпалити доведеться. 

А органи, яким досі до «чесного і патріотичного» «Інтера» діла не було, нехай тепер чешуть потилиці, доводячи, що ні політичні утиски, ні рейдерство тут ні до чого. Бездіяльність у небезпечну гру з вогнем вилилася. І її наслідки обіцяють бути плачевнішими, ніж були б, якби держава вчасно відреагувала на антиукраїнську позицію «правдивого» телеканалу. «Інтер» димить — у Кремлі руки потирають: операція вдалася. 

Схожі новини