Передплата 2024 «Добра кухня»

Хто «розганяє» долар на міжбанку?

Як не важко було, але українці потроху звикли до курсу 25 гривень за долар.

Притерпілися... Схоже, доведеть- ся відвикати. Багатостраждальна  українська валюта  увійшла в чергове піке. Це ще не “штопор”, але тенденція  тривожна. У четвер, 1 вересня, середній курс на міжбанківському валютному ринку становив 26,61 гривні за долар. А  31 серпня міжбанк закрився на позначці 26,08. Тобто за добу  долар додав понад 50 копійок...

Як на нові “подвиги” гривні реагує орган, відповідальний за її стабільність - Національний банк України? У середу НБУ вперше з березня провів на  міжбанку аукціон із  продажу іноземної валюти, у четвер - також. «Повернення  Нацбанку до продажу валюти пов’язано з підвищенням волатильності курсу гривні на міжбанку в останні тижні, насамперед, через сезонне посилення  попиту на іноземну  валюту, корекцію цін на зернові, які є одним з ключових  товарів українського експорту, та загострення ситуації довкола Криму та на сході країни, - пояснили “Економічній  правді” у відомстві Валерії Гонтаревої. - Це збіглося у часі  із таким тимчасовим явищем, як збільшення купівлі валюти українськими компаніями для сплати за зобов’язаннями  в іноземній валюті наприкінці місяця”. Уже невдовзі, вважають у НБУ, ситуація покращиться: “З урахуванням зростання цін на сталь і залізну руду в  останні тижні, прогнозованим збільшенням надходжень експортної виручки  від нового урожаю восени та очікувань щодо відновлення  програми з МВФ, Нацбанк у найближчі місяці не прогнозує  надмірної волатильності обмінного курсу”.

То що, приводів для хвилювань немає? Експерти не настільки оптимістичні. Кажуть, якби НБУ справді хотів погасити “волатильність”, то вийшов би на  аукціони не з мізерними  30 мільйонами доларів, які міжбанк проковтнув і не помітив.  І не підвищував би так звану ціну відсічення на аукціоні в четвер, порівняно з аукціоном у середу, відразу на 51 копійку.  Експортери на це дивляться і вирішують, що НБУ сам “розганяє” міжбанк. От і не поспішають продавати виручену від продажу товарів за кордон  валюту. Справді, навіщо це робити,  коли через пару днів долар додасть іще... Відтак обсяг торгів на міжбанку зменшується. 31 серпня він становив понад  326 мільйонів доларів, а 1 вересня - 270 мільйонів. Валюти  на міжбанку бракує, а коли чогось бракує, ціна на це “щось”  зростає.

Дорожчий долар розганяє інфляцію, оскільки “закладений” у вартість багатьох товарів (вітчизняних також, бо виробники використовують імпортні  складові й сировину).  Ціни, які зростають, допомагають наповнювати бюджет (у  кожній ціні “сидить” ПДВ) і певною мірою збільшують торговельну активність населення. Мовляв, куплю цей холодильник нині, бо завтра буде  дорожче... Але коли долар дорожчає такими темпами, як протягом останніх днів, наслідки  для економіки - негативні. Імпортери “загнуться” (особливо  виробники), а люди, замість купувати товари, купуватимуть  долари. Замість витягнути “зелені” із заначки й витратити на  товари чи послуги, і далі триматимуть валюту під подушкою.  Бо ж “Стефка казала, що доляр точно буде по 30”...

НБУ варто відреагувати на “волатильність” активніше. «Завдяки нарощуванню міжнародних резервів протягом останніх  п’яти місяців до рівня понад 14 млрд. доларів Національний  банк має всі можливості не допустити надмірних коливань  обмінного курсу, викликаних... тимчасовими факторами». Як  маєте, то не допускайте!

Схожі новини