Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Андрій Шевченко розпочинає і... 

Навіть якщо не виграє в Ісландії, катастрофи не станеться. Нову збірну України швидко не побудуєш.

Андрій Шевченко розпочинає і... 
Андрій Шевченко розпочинає і... 

Дебют головного тренера футбольної збірної України Андрія Шевченка відбудеться у понеділок, 5 вересня: на київському “Олімпійському” “синьо-жовті” прийматимуть збірну Ісландії. Це буде перший матч підопічних Шеви у відбірному циклі до Мундіалю-2018. Крім збірної Ісландії, у нашій групі І також збірні Хорватії, Туреччини, Фінляндії і Косова (у понеділок, 5 вересня, хорвати приймають турків, а фіни - косовців).  

Ісландці прекрасно виступили на недавньому Євро-2016 у Франції, стали однією з головних сенсацій турніру. На груповому етапі нащадки вікінгів зіграли внічию з майбутніми чемпіонами Європи, португальцями, а в 1/8 фіналу обіграли англійців...  На жаль, у матчі проти грізного суперника збірній Украї­ни доведеться обійтися без свого “12-го гравця”, тобто вболівальників. Це наслідок порушень на трибунах,  зафіксованих ФІФА у відбірному циклі на Мундіаль-2014, під час матчу Україна-Сан-Марино на “Арені Львів”. Наш стадіон тоді дискваліфікували на весь відбір на Мундіаль-2018, крім того, присудили, що перший поєдинок цього відбору “синьо-жовті” зіграють без глядачів. 

Хоча до заявки на матч потрапляють 23 футболісти, на тренувальний збір перед ісландцями Андрій Шевченко викликав аж 33 гравців. Очевидно, Андрій Миколайович хоче на власні очі побачити всіх, кого вважає потенціалом національної команди (бодай у перспективі). По-друге, додаткові футболісти дозволять провести повноцінну «двосторонку» (від товариського матчу перед Ісландією тренерський штаб відмовився). 

Судячи зі списку Шевченка, до збірної України тепер буде легше потрапити футболістам, які виступають за кордоном (за винятком чемпіонату Росії). Крім традиційного “іноземця” Коноплянки, Шева покликав, зокрема, Федецького з німецького “Дармштадта” (Німеччина), Безуса з бельгійського “Сент-Трюйдена”,  Юрченка з німецького “Байєра”, Зінченка з англійського “Манчестер Сіті”, Шахова з грецького ПАОКа, Зозулю з іспанського “Бетіса”. Другий висновок - Шева робитиме ставку на молодих виконавців. У збірній уже немає “суперветеранів” Шевчука й Ти­мощука, зате є зовсім “зелені” Довбик і   Баланюк із “Дніпра”. Утім, без досвідчених гравців не обійтися, і Шевченко це розуміє, тому Ротань також у таборі “синьо-жовтих”. Приємна несподіванка - виклик до національної команди «карпатівця» Ксьонза. 

Чи є шанси обіграти Ісландію? Безумовно. Часто так буває, що після сильного виступу на Євро чи Мундіалі наступний відбір збірна починає невпевнено. Тож ісландці можуть зараз бути далеко не в тій формі, яку демонстрували влітку на полях Франції... Але легко українцям не буде. Стовп нашої оборони Хачеріді ще не відновився після травми і проти Ісландії не зіграє. А при розіграшах “стандартів”, які є потужною зброєю остров’ян, високий Хачеріді знадобився б... Утім, навіть якщо “синьо-жовті” не обіграють ісландців, жодної катастрофи не буде. Хоча Шева й каже, що йому поставлено завдання вивести збірну до фінальної частини Мундіа­лю-2018, головне зараз - створити нову команду. А на це потрібен час... 

Фото dynamo.kiev.ua

Схожі новини