Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Тридцять букетів чи тридцять книжок?

Жителька Кам’янця-Подільського Ірина Жмурко ще місяць тому закликала у «Фейсбуці» відмовитися від першовересневих шкільних букетів.

На користь книжок. Запропонувала батькам у перший день навчання відправити дітей до школи не традиційно - з квітами, а з книжками. Бо тривалість життя книжки набагато довша, аніж букета у вазі. І користь більша.  

Чимало користувачів соцмереж підтримали цю пропозицію. Наразі на словах. У попередні роки теж виникали поодинокі подібні пропозиції. Аргументи були такі: шкільні бібліотеки надто бідні, щоб обійтися без підтримки. Нехай один день на рік стане днем відчутного поповнення фондів. Заклики лунали, але про масовий рух “книжка замість букета” чути не доводилося.

І ось мама двох школярів з Кам’янця-Подільського вирішила почати зі себе. Зі своєї сім’ї. В розмові з нею з’ясувалося, що цьогоріч йдуть до школи двоє дітей - донечка в перший клас, син - у сьомий. “Не передумали нести книжки 1 вересня?” - “Навпаки, утвердилась у своєму рішенні. І діти мене підтримали. А раніше ми в перший день вересня виходили з дому з  вазоном...”.

Першокласниця понесе до школи збірку оповідань Михайла Сухомлинського. Пані Ірина вибрала цю книжку поміж інших, бо й сама здивувалась, які неочікувано цікаві оповідан­ня писав відомий педагог. А для сина ще купить у переддень якесь цікаве видання.  

“Щоразу дивуюся тим смітникам після першого вересня, - емоційно розповідає Ірина Жмурко. - Це ж абсурд: 34 букети лише в одному класі! Що вчителька має з ними робити?!”.

Чи підтримають цю ініціативу хоча б в одному класі однієї школи — час покаже. Наразі батькам важко вийти за межі певних стереотипів. Одна мама сказала пані Ірині, що вона мусить купити квіти, бо... їй треба сфотографувати дитину з букетом. “Хіба з книжкою дитина гірше буде виглядати?” - дивується ініціаторка заміни квітів на книжки. 

В якому стані шкільні, і не лише шкільні, дитячі бібліотеки, я добре знаю. В багатьох побувала, особливо у сільських. Траплялися такі, які досі мають на стелажах асортимент у стилі 80-х. Кілька місяців тому маленькі читачі звернулись до президента України з проханням. Це були переможці Всеукраїнського конкурсу «Книгоманія» з 21-ї області Украї­ни. Діти приїхали до Львова, поспілкувалися між собою та з письменниками — і отримали культурний шок. «Ми зрозуміли, що лише небагатьом із нас пощастило мати бібліотеки з наповненими фондами. А ми хочемо читати! Хочемо мати у бібліотеках наших сіл та міст хоча б по одному примірнику усіх новинок від українських видавництв». Ось про що йшлося у листі до Петра Порошенка.

Відповіді, до речі, не дочекалися. Але це не означає, що бібліотеки мають залишатися бідними родичками. “До школи не з букетом, а з книжкою” — один із варіантів вирішення цієї проблеми. Хтось всеодно вибере традиційний варіант, тобто букет. Хтось прийде ні з чим. Хтось із книжкою. А ще як її підписати: бібліотеці такій-то від учня такого-то... Нехай останніх буде наразі лише по кілька на школу. З маленьких струмочків починаються ріки.  

Схожі новини