Передплата 2024 «Добрий господар»

Післямова? Ні - кінець першого розділу.

... Тільки тоді розумієш, що майже два роки твого життя вбиті не дарма, коли під час параду і після нього телефонують і пишуть військові і кажуть "дякую".

Просто, без особливої лірики, по військовому. Ясна річ це "дякую" повноправно належить не мені, а робочій групі. Це їх досягнення. Вони сперечалися, ображалися один на одного, малювали, кроїли, відкладали те чим заробляють, щоб "за так" зробити армію красивою. У них це вийшло. Знаково, що встигли до 25 річчя сучасної країни. Вже казав, кажу і говоритиму далі - наша робоча група, це потужна команда фахівців. Це найкращі фахівці в країні. Якби нас слухали більше нинішній ефект від нового однострою можна було б множити на два. Але і так як вийшло - прорив.

Але цей прорив треба закріпити. Зараз про те, чого абсолютно (крихти не рахуються) не було за 2 роки нашої роботи - інформаційної підтримки. Якісного, спланованого, поетапного інформування суспільства і військових - навіщо йде ребрендінг ЗСУ, які орієнтири, хто є взірцем, чому ми робимо так, а не інакше. Найголовніше - чому критично важливо відмовитись від УСЬОГО совкового в одностроях - все це військовим ніхто не пояснив досі.

На репетиції ми підходили до тих, хто йде в коробках розпитували про тканину, крій, враження, пропозиції. Знаєте які питання задавали деякі офіцери? "А чому відмовились від 5-кутних зірок? В США є...", "А це ми тепер що, як поляки?", "А навіщо все це?"... Зі старих генералів, котрі пересиділи на керівних посадах у війську і Кучму і Януковича спросу немає - там більшістю все зрозуміло - СРСР їх молодість, але молодь... молодь також задавала питання. Є інтернет, так. Могли б самі нагуглити. Так, але... Країна була зобов"язана провести потужну інформаційну кампанію. Винайняти дизайнерів, розробити інфографіку, плакати, буклети, ролики. ЗСУ в обов"язковому порядку мав би скерувати офіцерів на курси з історії українського війська і лікнеп щодо нового однострою. Хто б ці курси читав? В КНУ є когорта спеціалістів, котрі готові надати ЗСУ вичерпний матеріал. Через це підвищення кваліфікації треба було провести не лише замкомів по роботі з особовим складом, а й усіх командирів підрозділів.

Звісно, це не зробить смачнішою солдатську кашу і зручнішою піксельку, але саме це посилить ідеологічний фронт - вимиватиме совок з голів.

Ясна річ це коштує грошей. Але це мізер о порівнянні із ціною одного танка. Цей мізер навіть не починали шукати. Зараз, після того, як на параді вся країна побачила - українське військо виглядатиме не як бідний родич - провал в інформаційній політиці треба терміново виправляти. Вкрай важливо не втратити час і довести ребрендінг до завершення.

Так, перевдягатися військо буде поступово, в кілька років, але пояснювати, пропагувати ідеї, котрі закладені в новий український однострій треба вже. Інакше приховані та явні совки знову візьмуть гору. Інакше окремі генерали будуть пропихувати дурні ідеї із "ругевітом" і через власне невігласто бортувати автентику. Інакше старі офіцери будуть канючити сорочки на резинках - для вагітних чоловіків - аби ховати пузо. Інакше хорошу ідею знову псуватимуть ті, кому важливіше вислужитися аби як. Інакше недолугі виробники на свій розсуд будуть тихцем псувати крій... і через рік красива картина запливе совковою одороблістю...

Ми зробили свій подарунок країні на День Народження. Допоможіть його не втратити і ми напишемо "Розділ другий" цієї історії.

Із відновленням Незалежності, Україно.

Від імені робочої групи розробників нового образу Українського Війська.

Схожі новини