Передплата 2024 «Добра кухня»

Москва на... львівському проспекті

Я, звичайно, за географію, за мистецтво, за вільну комерцію, за свободу вибору і думки. Але, як на мене, є моменти, коли ці речі повинні відійти на задній план. Бо не відповідають “злобі дня”, суперечать політичній коректності. Ось як у цьому випадку.

Головна магістраль Львова. Неподалік - пам’ятники Грушевському, Івасюку, вулиця лідера національно-визвольного руху Чечні Дудаєва. Туристи знимкують, як під шапковидними канадськими кленами хлопці і дівчата у вишиванках тренькають на гітарі щось із репертуару Вакарчука. Поруч — крамниця української книги з оповідями про наших геніїв і героїв, козаччину, хронологію російських агресій проти України. А за кілька кроків звідси  — Москва! Точніше, її архітектурний символ — храм Василія Блаженного, виготовлений з паперу. Москва у мініатюрі — головний експонат на вітрині крамнички, яка торгує “хітами настільних ігор”.  

Дивно, що у персоналу цієї торгової точки не знайшлося на вітрині місця ні для макета Києво-Печерської лаври, яка є світовим сакральним шедевром, ні для рідного  собору Святого Юра. “На крайняк” - для Ейфелевої вежі, лондонського Біґ-Бена, Пізанської вежі. “Хітом” же стала “московская достопримечательность”, чи не єдина у столиці Росії…

Московський храм Василія Блаженного, що неподалік Кремля, — центральний  експонат львівської крамнички, де торгують “хітами настільних ігор”.
Московський храм Василія Блаженного, що неподалік Кремля, — центральний  експонат львівської крамнички, де торгують “хітами настільних ігор”.

Який смисл у час російської навали на Україну пропагувати “красоти” Москви?  Тієї самої, з якої на український Донбас шлють ешелони з “градами”, які вбивають українців.

З усіх експонатів цієї крамниці лише одна має причетність до України — зменшена копія Львівської ратуші. Але вона опинилася на торгових задвірках, відразу її не помітиш. Зате на видному місці на полицях  — упаковки з російськими Кіжами, храмом Івана Великого, Царським селом. Коштують від 400 грн. Кажуть, відвідувачі це купують…

А хіба гості Львова, ті ж росіяни, з більшою охотою не придбали б собі на пам’ять макет нашої Опери, Франкового університету, церкви Св. Анд­рія, палацу Потоцьких та інші сувеніри, які відтворюють суто місцеві пам’ятки культури? Копію “Василія Блаженного” за бажання туристи запросто придбають собі у Москві.

Схожі новини