Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Енергетична незалежність, як філософія життя

Сьогодні відбулася історична подія:

"Кабінет Міністрів ухвалив рішення, згідно з яким ціна газу буде єдиною для всіх побутових споживачів.

Відповідне рішення ухвалено на засіданні уряду.

Єдина ціна на газ складатиме 6879 гривень за тисячу кубометрів.

Як наголосив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, ціна буде єдиною для побутових споживачів і переглядатися не буде, оскільки відповідає ринковому рівню вартості палива".

Вкрай непопулярне і здавалось би асоціальне рішення. Але я його підтримую без жодного компромісу!

Чому я така впевнена у правильності цього кроку? Чому я взагалі берусь судити про галузеве рішення в енергетичній сфері?

По-перше, це рішення "вивалить зі схем із тарифами, субсидіями і потоками" рєшал-корупціонерів вищого рівня на мільярди гривень.

А по-друге, і це навіть важливіше, це змінить саму філософію енергоспоживання для українців. Всіх без виключення! А це вже стратегічна зміна. Я впевнена в цьому!

Ви запитаєте чому?

Мабуть, варто почати з того, що мій батько Степан Іванович Лижичко — достатньо відомий та професійний теплоенергетик.

Коли я була депутатом V скликання, ми спільно з Володимиром Тимофійовичем Лановим розробили закон по зеленій енергетиці, але тоді над нами насміхались. Ті, хто робив гроші на нафті і газі, хто сидів на цих потоках і хто з тих потоків годувався та тримався "на плаву" політичного життя, вважали тему недоречною. А ті, хто розумів важливість і невідворотність еволюції енергетики та необхідності розбудови енергетичної незалежності України, були в абсолютній меншості. Та все ж цей час прийшов. І не "через 100 років", як над нами насміхалися у 2006. Час для зміні і реформ настав значно швидше!

Сьогодні в Україні змінюється філософія. Повільно, тяжко, через шокову терапію цінами та тарифами, але відбувається поступальний рух до ринкового ціноутворення на енергоносії абсолютно для всіх! Не може бути інакше!

Про це ми багато разів і майже кожної зустрічі говорили з Кахою Бендукідзе. Кожен раз, коли ми з Сашком намагалися знайти шлях, як зменшити ціну на енергію для простого українця відносно загальної ринкової ціни, Каха вибухав емоціями і казав: "Вам потрібна енергетична НЕЗАЛЕЖНІСТЬ, чи вічне енергетичне рабство для маленького українця". Ми мислили аналогічно, та все одно шукали найменші зачіпки для "неринкових" цін для населення.

Але справа в тому, що тих "неринкових цін" не має бути!

Україна вже готова до енергонезалежності. Незалежність енергетична стане передвісником справжньої незалежності нашої держави, а не декларованої.

Після агресії Путіна, його військового та енергетичного терору по відношенню до простих українців, ми змінилися і змінили своє ставлення до несправжніх друзів — які виявились відвертими ворогами, до неочікуваних союзників — які виявились справжніми друзями, до енергії — як зброї, і енергії — як життя.

Споживання енергії — ефективне, економне, інноваційне, альтернативне — ось нова філософія, що має опанувати суспільство, яке прагне до свободи і виходу з пут енергетичного рабства у північного недруга. Сьогодні просто гріх не скористатися ситуацією, коли країна готова перейти до цієї нової філософії та форми енергоспоживання і енергоефективності.

Україна сьогодні неефективно споживає, непрозоро оцінює і розподіляє, неякісно добуває і транспортує, неощадно зберігає власну та придбану енергію.

Це питання потребує комплексного реформування і комплексної модернізації.

Через 10 років після написання свого першого закону по відновлюваній енергетиці ми вирішили максимально долучитися та встановити свій громадський контроль над тим, як розбудовуватиметься процес енергоефективності у нашій країні. Постійне невдоволення та критика не призведуть до змін без конструктиву і співпраці між державою і громадянським суспільством. Ми зробили крок назустріч один одному, тому що мова іде про майбутні покоління українців і незалежність нашої батьківщини, як пафосно це не звучало би, це саме так. І питання виключно в економіці, просвіті, інноваціях і зміні мислення критичної маси населення країни. Без цього реформи не відбудуться.

Я вже провела зустрічі з державними структурами та фахівцями на найвищому рівні. Ми хочемо зрозуміти, як зробити так, щоби Україна чим швидше здійснила одну з найбільш ключових реформ — реформу в енергетичній сфері. Питання енергонезалежності для України є питанням не лише гідного позиціонування у світі, але й питанням виживання.

В України є величезний потенціал для розвитку чистої енергії.

Україна може стати майданчиком для новітніх енерготехнологій, які сьогодні стрімко розвиваються. Може з'явитися чимало партнерів, які будуть зацікавлені вкладати в оновлену енергетичну стратегію України.

Я закликаю всіх державних чиновників максимально переосмислити цей напрямок. Адже ми, як суспільство, не лише спостерігаємо за цим, ми хочемо бути залучені в ці процеси, допомогти самим собі і країні.

12-го травня я вирішила взяти участь у 2-му Форумі енергоефективного партнерства, який відбудеться у Києві.

Безпосередньо наша сім'я вже обрала енергонезалежність, як частину життєвої філософії.

Наш будинок вже є не тільки енергоефективним, але й енергоактивним. Ми освоїли зелений тариф і є прикладом прогресивної української енергоефективної сім'ї, яка не лише зберігає енергію, а й виробляє її і для себе, і для країни.

Схожі новини