Передплата 2024 ВЗ

Голландський референдум був не про Україну...

Головною метою ініціаторів референдуму було не зірвати нашу євроінтеграцію, а підкласти велику свиню Європейському Союзу.

Невдачу на голландському референдумі в Україні пов’язують, зокрема, з нашими власними “проколами”. Одні кажуть, голландці точно проголосували би “за”, якби українська влада за останні кілька років справді робила реформи, а не тільки про них говорила. Усе зіпсувала причетність президента Порошенка до офшорного скандалу, стверджують інші... З необхідністю швидших реформ, як і з тим, що “панамагейт” не додав Києву балів, не погодитися важко. Але не думаю, що стан справ в Україні мав вирішальний вплив на підсумок голосування. Референдум у Нідерландах, хоч формально прив’язаний до нашої Угоди про асоціацію, насправді був зовсім не про Україну. Головною метою ініціаторів референдуму було не зірвати нашу євроінтеграцію, а підкласти велику свиню Європейському Союзу.

У Нідерландах, як і в усіх інших державах так званої старої Європи, чимало тих, хто вважає політику ЄС неправильною. Одних дратує те, що до Євросоюзу приєдналися “голодранці” з “нової” Європи, на розвиток яких з бюджету Євросоюзу йдуть великі гроші. Ці критики Брюсселя хочуть, аби їхні держави вийшли з Євросоюзу. А ще краще, аби той узагалі розвалився... Євроскептиків у країнах-членах Євросоюзу значно побільшало після того, як у Європу рвонули сотні тисяч біженців із Північної Африки й Близького Сходу, зокрема Сирії. Запустивши у Старий Світ арабських мігрантів, переконані чимало європейців, керівництво ЄС зробило велику помилку... Агітатори “проти” лякали голландців тим, що Угода про асоціацію - перший крок до повноправного членства України в ЄС. “Голландці голосували, давши волю емоціям, боячись можливих негативних наслідків подальшого розширення Європейського Союзу, - пише британська “Таймс”. - Унаслідок цього, лякали жителів Нідерландів євроскептики, до Європи можуть хлинути мільйони українських мігрантів”. Зрештою, нічого нового: свого часу противники розширення ЄС зі “старої” Європи лякали “польським сантехніком”, який приїде і відбере у німця/француза/голландця роботу...

Переважна більшість голландських виборців, і це приємно, цей ідіотський референдум проігнорувала. Утім, понад 32% явки роблять голосування чинним. Що далі? Ігнорувати народне волевиявлення, каже голландський прем’єр Рютте, тамтешня влада не зможе. Можливо, Нідерланди відмовляться від тих пунктів угоди, які перебувають у їхній виключній юрисдикції? Важливо те, що зона вільної торгівлі між Україною і ЄС діятиме й надалі, цим питанням відає ЄС у цілому, а не окремі країни-члени. У Голландії кажуть, консультуватимуться з керівними органами ЄС, тому що таких прецедентів, як цей референдум, у Євросоюзі не було.

Власне, саме ЄС, а не українській євроінтеграції насамперед загрожує голландський референдум. “Проти” проголосували близько 61% тих, хто прийшов на дільниці. Тобто близько 18% усіх голландських виборців, а теоретично для прийняття рішення могло вистачити й 15% плюс один голос (половина від мінімально потрібної явки 30%). І що ж це виходить? А те, що за методикою, використаною організаторами голландського референдуму, 15% виборців (або трохи більше, залежить від явки, що вимагається) можуть завалити практично будь-яке рішення на рівні Євросоюзу... 15 % тих, що завжди проголосують проти, не замислюючись про наслідки, можна знайти в кожній країні. У Нідерландах, Польщі, Бразилії, Зімбабве, Австралії... Голландський референдум - потужна бомба під майбутнє Євросоюзу, зброя у руках тих, хто хоче його розвалити. “Відкинувши угоду між ЄС і Україною, - констатує “Таймс”, - виборці у Нідерландах зробили подарунок Кремлю”. Недарма ж голландські агітатори “проти” використовували тези брудної путінської пропаганди, зокрема називали українську владу “прихильною до фашизму”...

Схожі новини