Передплата 2024 ВЗ

На шляху до Франції – подвійний бар’єр

Топ-збірні Україна на своєму полі вже перемагала - Англію (1:0) і Францію (2:0). Теперішня Іспанія від цих команд не сильніша, тож чому б і цю збірну не здолати?

Бути чи не бути футбольній збірній України у плей-оф? Відповідь на це запитання дадуть її найближчі матчі у відборі до Євро-2016 - проти збірних Македонії (9 жовтня, Скоп’є) та Іспанії (12 жовтня, Київ). Дві перемоги гарантують “синьо-жовтим” перше місце серед третіх команд усіх відбірних груп і дозволять уникнути стикових матчів. Наша збірна брала участь у поєдинках плей-оф уже п’ять разів. І кожний з п’яти суперників (Хорватія, Словенія, Німеччина, Греція, Франція) не дозволяв українським футболістам потрапити на чемпіонат світу чи Європи... Шостої спроби дуже не хочеться. Тож треба перемагати.

Є варіант, коли Україні навіть шести очок у матчах із Македонією та Іспанією не вистачить, аби стати найкращою третьою, - але цей варіант дуже малоймовірний. З іншого боку, за певних розкладів в інших відбірних групах “синьо-жовті” можуть стати найкращою третьою збірною, якщо виграють у Македонії та зіграють з Іспанією внічию. Але тут нам потрібні “правильні” результати відразу в трьох групах, а це майже не реально. Бодай одна група та й зіпсує усю “малину”... Для чого треба обов’язково обігрувати Македонію, якщо очки, набрані у матчах із останньою командою у групі, у змаганні третіх збірних не враховуються? Македонія може “втекти” з останнього місця (якщо в матчах із Україною і Білоруссю набере бодай два очки). Припустимо, Україна зіграла внічию з Македонією і обіграла Іспанію. Це 20 очок у турнірній таблиці. Якщо за такого розкладу македонці не програють білорусам, то у змаганні третіх команд наша збірна матиме тільки 14 очок, - бо шість очок за дві перемоги над останнім у групі Люксембургом віднімуть. А 14 очок для того, аби стати найкращою з усіх груп третьою командою, “синьо-жовтим”, найімовірніше, не вистачить.

Збірна Македонії у нинішньому відборі виступає погано, навіть Люксембургу програла. Але це не означає, що у Скоп’є балканці не можуть “показати зуби”. Згадайте, львівський поєдинок проти македонців дався підопічним Михайла Фоменка дуже нелегко. Фактично, збірній Україні тоді просто пощастило. У першому таймі македонець запоров вихід сам на сам, у другому “синьо-жовті” підсіли фізично, і гості довго “висіли” на наших воротах, обстрілюючи їх із різних дистанцій... Як буде у Скоп’є? Найгірше, якщо господарі поля вирішать зіграти від оборони, “другим номером”. Як показав недавній матч зі словаками, долати насичений позиційний захист наші футболісти так толком і не навчилися... Але Македонія - нижча від Словаччини класом, не така організована, та й Україна виглядає нині потужнішою, ніж торік у вересні. Якщо підопічні Фоменка зіграють у Скоп’є так, як у першому таймі недавнього матчу проти збірної Білорусі, македонці повинні “поплисти”.

Із Іспанією, звичайно, буде складніше. І не тільки тому, що це один із європейських грандів. “Синьо-жовті”, як визнає сам Фоменко, другий поєдинок у “спарці” проводять зазвичай слабше, ніж перший. А тут доведеться грати вже на третій день після матчу з Македонією... Дехто сподівається на те, що іспанці приїдуть до Києва вже у ранзі учасників фінального турніру Євро-2016 (втрата підопічними Вісенте Дель Боске очок у домашньому матчі з Люксембургом - ненаукова фантастика). Мовляв, гості будуть не мотивовані, “рвати” на полі не будуть... Гадаю, це марні надії. Навпаки, відсутність відповідальності за результат може додати іспанцям легкості й креативу. А резервні футболісти, які вийдуть на поле замість травмованих Іньєсти, Рамоса й Карвахаля, зроблять усе можливе, аби довести Дель Боске, що вони гідні місця у складі “Червоної фурії”. От у нападі Іспанії може з’явитися такий собі Ноліто. Його “Сельта”, яка зараз серед лідерів іспанської Примери, нещодавно розгромила “Барселону” - 4:1. Цей Ноліто забив “Барсі” красень-гол і взагалі “возив” захисників каталонців як дітей. Тож і нам може “налити”...

Утім, є й аргументи на користь “синьо-жовтих”. Топ-збірні Україна на своєму полі вже перемагала - Англію (1:0) і Францію (2:0). Теперішня Іспанія від цих команд не сильніша, тож чому б і цю збірну не здолати? Як каже Фоменко, встигне відновитися після пошкодження Гармаш - наш ключовий гравець у центрі поля. У прекрасній формі перебувають Ярмоленко і Селезньов. А наш “іспанець” Коноплянка просто зобов’язаний “передати привіт” головному тренеру “Севільї” Унаї Емері... По одному попередженню мають Кучер, Сидорчук, Ротань і Хачеріді. Як на мене, у Скоп’є треба спробувати зіграти без них (може, варто дати шанс хлопцям із “Зорі”?). Якщо хтось із гравців, які вже мають попередження, одержить у Македонії ще один “гірчичник”, то не зможе вийти проти Іспанії. А це, без перебільшення, матч року!

 

Схожі новини