Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вектор Гідності не рятує від тотальної бідності

Щось пішло не так... 66% українців вважають, що ситуація в країні розвивається у неправильному напрямі, і тільки 16,7% - що у правильному.

За даними опитування, цей показник практично не змінювався протягом 2015 року. 

Такими невтішними є дані дослідження соціологічної служби Центру Разумкова. Опитування проводилося в рамках моніторингу ставлення громадян до реформ в Україні. 

Не думаю, що 66% українців-скептиків мають щось проти того вектору, який після Революції гідності обрала Україна. Вочевидь, оцінюючи правильність чи неправильність напряму, у якому розвивається країна, вони мислили не глобально, а думали про своє, про наболіле, тобто оцінювали насамперед вміст свого гаманця. За останній рік гаманці більшості українців помітно схудли. Це ще їм нові квитанції за комунальні послуги не прийшли. Тоді цифра невдоволених була б ще трагічнішою.

Те, що реформи, м’яко кажучи, пробуксовують, а боротьба з найбільшим злом — корупцією — ведеться в основному на словах, українців, звісно, не тішить.  Але найбільше їм “пече” те, що ледь зводять кінці з кінцями.  Катастрофічною помилкою влади було те, що допустила знецінення гривні у три рази! Люди відчутно збідніли, натомість ціни лише виросли.  Від такої шокотерапії до тями прийшли не всі...  Відверто кажучи,  терпіння нашого народу гідне подиву. Лише війна з Росією рятує владу від соціальних бунтів і протестів. Влада, мабуть, думає собі, що війна їм все спише...  Боюсь, не спише.

Результати місцевих виборів, що призначені на 25 жовтня, стануть для провладної політичної сили холодним душем. Незначний запас міцності у неї ще зберігся, але кредит довіри майже вичерпано. Арсеній Яценюк, розуміючи, що хвалитися нема чим, завбачливо зіскочив з цього “Титаніка” і вирішив не дражнити українців (його “Народний фронт” не бере участі у виборах самостійно). Та найгірше те, що розчаровані громадяни — це благодатний ґрунт для усілякого штибу популістів, яких в українській політиці не бракує. А популісти країну у правильному напрямі навряд чи поведуть, хіба що заженуть її у ще більшу кризу.  

Майже 44% респондентів дотримуються думки, що Україна здатна подолати існуючі проблеми і труднощі у більш віддаленій перспективі. Тобто, люди в глибині душі вірять, чи, радше, хочуть вірити, що Україні, як державі, вдасться дати собі раду. І, вочевидь, готові і надалі терпіти, але за однієї умови, що можновладці, як і пересічні громадяни, також затягнуть паски, а не будуть діяти за принципом подвійних стандартів. Щоб правильні слова і гасла не розходилися з діями.  Лише розуміння цього дасть шанс на вихід з піке...

Схожі новини