Передплата 2024 «Добрий господар»

І що ж собі виспівали в Росії Лорак і Повалій?

Одіозних співачок пропонують позбавити звань «народних». 

І що ж собі виспівали в Росії Лорак і Повалій?
І що ж собі виспівали в Росії Лорак і Повалій?

А деякі вітчизняні прихильниці їхньої творчості проти...

На початку 2015 року депутат Верховної Ради Андрій Лозовий (від фракції Радикальної партії Олега Ляшка) закликав Державну міграційну службу позбавити громадянства народних артисток України Кароліну Куєк (Ані Лорак) і Таїсію Повалій. Про це йшлося у депутатському зверненні ще від 23 лютого. Депутат зазначив, що Лорак і Повалій, незважаючи на те, що Рада визнала Росію країною-агресором, відвідують ворожу країну, співпрацюють з агресором, отримують там нагороди і дають концерти, що неприпустимо. Пан Лозовий звернувся до міністра культури В’ячеслава Кириленка з пропозицією позбавити Повалій та Лорак звання народних артисток, усіх отриманих нагород і заборонити їм вести професійну діяльність: давати концерти, займатися продюсуванням, виступати на телебаченні і радіо. 

Узимку ця новина залишилася майже непоміченою - ані у Верховній Раді, ані у шоу-бізнесі. Більшого «шухеру» наробила демонтована зірка Лорак на Алеї слави у Чернівцях. Іменна зірка співачки у Чернівцях з’явилася кілька років тому. Але 27 січня 2015 року ввечері невідомі сильно пошкодили зірку, а наступного дня прес-служба УМВС України в Чернівецькій області повідомила, що міні-пам’ятник зник... Ані Лорак набула скандальної слави через незрозумілу позицію щодо подій в Україні. Її концерти в Києві та в Одесі закінчилися сутичками між протестувальниками і міліцією. Однак це не завадило співачці 29 листопада минулого року отримати у Москві музичну премію «Золотий грамофон»... 

 Тиждень тому депутат Верховної Ради від «Блоку Петра Порошенка» Іван Мельничук запропонував позбавити ряд співаків звання народного артиста України. У парламенті зареєстрували законопроект, у якому до прізвищ Ані Лорак і Повалій додали ще двох чоловіків — Йосипа Кобзона та Миколу Баскова. От тільки незрозуміло, чому забули про «поп-короля» Філіппа Кіркорова?.. У прес-службі фракції пояснили, що основним завданням законопроекту є «засудження антиукраїнських і просепаратистських проявів» діячів культури, мистецтва і шоу-бізнесу. «Ми є свідками активного співробітництва представників української «богеми» з країною-агресором, про що свідчать коментарі, після яких ці артисти не гідні вважатися громадянами України, не кажучи про те, щоб мати звання народного артиста України», — заявив Мельничук.

Парламентарій зазначив, що теперішній стан справ у шоу-бізнесі вимагає «негайного реагування» - у вигляді позбавлення зірок естради отриманих звань. Прийняття законопроекту, на думку Мельничука, запобігатиме антиукраїнським проявам серед діячів культури, які є публічними особами і авторитетами для частини населення України.

 Попри критику в Україні, Ані Лорак і Таїсія Повалій не нехтують виступами в Росії. Лорак навіть визнали найкращою співачкою Росії (за версією МУЗ-ТБ). Хмизу до вогню додав недавній виступ Кароліни Куєк (Ані Лорак) на святі з нагоди 30-річчя Новосибірської птахофабрики. Лорак виконала там кілька своїх пісень і побажала жителям Новосибірська «довголіття, здоров’я і успіхів», а фабриці - процвітання. Також співачка додала, що «сумуватиме за теплою атмосферою цього свята»... Користувачі соцмереж миттєво відреагували на цей концерт і висловили своє «фе». Не промовчав з цього приводу, зокрема, і український політолог Тарас Березовець, який на своїй сторінці у «Твіттері» з іронією написав: «Новосибірська птахофабрика відкрила перед Ані Лорак нові горизонти. А ще попереду Астраханський завод сільгосппродукції»...

Цього разу, схоже, Ані Лорак злякалася не на жарт. Звернулася на своїй сторінці у соцмережах до шанувальників своєї творчості і розповіла, що насправді... дуже любить Україну. «Тому що Україна — моя батьківщина. І цю любов несу усе своє життя. Не напоказ і не для піару»... Українські шанувальники творчості Ані Лорак вирішили допомогти своїй улюблениці і збирають підписи на її підтримку. Небайдужі до творчості Кароліни громадяни навіть створили петицію до президента - з проханням не позбавляти співачку високого звання. Авторка та ініціаторка петиції Ганна Федорова запевняє: «…У жодному переглянутому відео або друкованому інтерв’ю за останні роки не знайшлось хоч натяку на антиукраїнські заклики, антиукраїнську пропаганду з боку цієї співачки, навпаки - на концертах Ані Лорак завжди представляється українською співачкою, співає пісні українською мовою, як з власного репертуару, так і українські народні хіти. До того ж у багатьох інтерв’ю Ані Лорак підкреслює свою повагу та любов до рідної країни, в якій народилась та виросла, якою пишається». Також авторка зауважила, що Лорак не давала жодного концерту на окупованих територіях України. 

На окупованих, може, і не давала, а от на сценах країни-агресора виступала, і не раз. «Регіоналка» Таїсія Повалій, улюблена співачка екс-президента Януковича, також свого часу «звалила» в Росію. На її «необъятных» просторах обіцяла перебратися у Білокам’яну назавжди. Повалій заявляла про те, що в рідній Україні її не чекають. В одному зі своїх інтерв’ю заявила, що їй доведеться жити в Москві. Таке рішення пов’язала з тим, що «зараз в Україні просто небезпечно». Також виконавиця додала, що через постійні концерти в Росії її можуть не пустити назад в Україну... Але, зметикувавши з Ліхутою, нещодавно спробувала показати носа в Україні. І коли? На концерті, до якого не має жодного відношення, — до Дня Незалежності. Мала рацію Повалій, коли казала, що в Україні на неї ніхто не чекає. Не люблять на українській землі запроданців.

Схожі новини