Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Камінь точить вода. А режим Путіна – санкції

Як свідчать дані серпневого соціологічного опитування “Левада Центру”, 27% росіян визнають: запроваджені ЄС і США санкції створили особисто для них та їхніх родин “серйозні проблеми”. Може, хтось скаже, що 27% - це небагато, це ж навіть не третина... Але тут важлива динаміка. Минулого року росіян, які визнавали наявність у них “серйозних проблем” через західні санкції, було лише 16%. І ще нюанс: тих, хто каже, що через санкції не має “жодних проблем”, у Росії тільки 14%. Ще близько 50% опитаних заперечують наявність проблем “серйозних”. Тобто наразі ще готові терпіти, бо ж “Крим Наш” і “Росія встала з колін”, - але ж усе так не буде...

От Йосифу Кобзону санкції справді по барабану! Хоча ЄС заборонив йому в’їзд на свою територію, лікуватися “народний артист ДНР” поїде все-таки до Італії. Поклопотати про візу Кобзон попросив свого приятеля Путіна, і той не відмовив. Тож Кобзон і далі може закликати росіян і жителів “ДНР-ЛНР”, аби ті “поклали” на санкції... Але ж не всім у Росії так добре живеться, як Кобзону. Тому аж понад 90% росіян, підрахували соціологи, не сподобалося дивитися на те, як трактор давить “буржуйських” гусей... Не тішить вірний Путіну народ і падіння російського рубля. “Чому долар зростає, а ми даємо йому рости? Чому? У нас же все дорожчає”, - запитав Путіна в Сочі 11-річний Денис. Путін пояснив розумнику, що все не так погано, адже “експорт стає дешевшим”. І що в ситуації, коли дешевшає нафта, “Центробанк повинен курс трохи відпустити”. Ба більше, відповідаючи на незручне запитання школяра, Путін зробив унікальне (як для нього) відкриття: “Потрібно зробити так, щоб рубль так безпосередньо не залежав від цін на нафту і газ”. Отакої! А ще кілька років тому хтось марив про “енергетичну імперію”, яка саме нафтою і газом увесь світ за одне місце триматиме. Хтось із піною у роті розповідав, що потреба Заходу в російському газі буде з часом тільки більшою, тож нікуди кляті імперіалісти від нас не дінуться... Невже Путін почав прозрівати? То, може, ще дещо зрозуміє? Наприклад, що нахабно анексувати чужу територію не можна?

“Крим Наш”, до речі, в уяві росіян потроху втрачає своє “сакральне” значення. Рік тому тих, хто вважав, що анексія Криму принесла Росії більше користі, ніж шкоди, було 70 %. А у серпні цього року таких уже 59%. Рік тому було 17% переконаних у тому, що “КримНаш” приніс Росії більше шкоди, ніж користі, - а нині прихильників такої точки зору в РФ уже 23%.

 У середу, 2 вересня, лідери країн-членів ЄС прийняли принципове рішення про продовження антиросійських санкцій ще на шість місяців. Судячи з наявної динаміки, уже навесні росіян, які помітять, що через санкції у них “серйозні проблеми”, буде ще більше.

Схожі новини