Передплата 2024 «Добрий господар»

Про яку Україну «мріяли» на «Інтері»?

Концерт до Дня Незалежності з «регіоналкою» Повалій і душком нафталіну

 

«Регіоналка» Таїсія Повалій зустрілася під час концерту з Іриною Білик, яка нещодавно транзитом через Москву побувала в Криму.
«Регіоналка» Таїсія Повалій зустрілася під час концерту з Іриною Білик, яка нещодавно транзитом через Москву побувала в Криму.

Скандал довкола концерту до Дня Незалежності, який готував телеканал “Інтер”, вибухнув ще задовго до його трансляції. У соцмережах з’явилися фотографії сцени, на якій вгадувалася георгіївська стрічка, а серед виступаючих була заявлена екс-депутат, “регіоналка” Таїсія Повалій...

Мені здавалося, що після критики, яка полилася на організаторів концерту на “Інтері”, виступ колишньої соратниці Януковича мали би вирізати. Тим паче після скандалу, що вибухнув після новорічного концерту, коли “Інтер” розважав глядачів російськими артистами, які підтримують агресію Росії стосовно України. На “Голубому вогнику” тоді засвітилися Кобзон і Валерія.

Пісенне дійство, яке показав “Інтер” на День Незалежності, називалося “Мрія про Україну”. На сайті телеканалу про концерт написано так: “Ми говоримо, співаємо і мріємо про Україну. Нам є чим пишатися”. Не знаю, про яку Україну мріють організатори концерту, але, найімовірніше, не про таку, про яку мріяли Герої Небесної сотні. Про  них, як і про інших відважних людей з Майдану, навіть не згадали. Ніби й не було того Майдану, ніби ніхто й не загинув... Не прозвучав гімн-реквієм “Плине кача...” у виконанні “Піккардійської терції”, під який поховали не одного Героя. Не запросили “піккардійців”. Мабуть, чужі вони на інтерівському святі...

Зате учасник “Х-фактора” Сергій Гладир виконав на концерті до Дня Незалежності улюблену пісню екс-президента-втікача Януковича з кінофільму “Весна на Зарічній вулиці”. Пісня й справді мелодійна, але до нашого свята має таку ж дотичність, як і радянський хіт “Я люблю тебя, жизнь”. Коли прозвучали перші акорди, і на сцені ще було темно, подумала, що зараз вийде Йося Кобзон і з кам’яним обличчям під фанеру проплямкає свій “супер-хіт”. Але вийшов хмельницький хлопець Іван Березовський, якому “з Кобзонового плеча” й довірили цю пісню.

Українські пісні теж звучали, але, на жаль, під якимсь дивним “соусом”. Скажімо, українська народна пісня на слова Михайла Старицького “Ніч яка місячна” була заявлена ведучими як “любимая песня Леонида Быкова, которого мы любим за фильм «В бой идут одни «старики»... Не могла зрозуміти, чому пісні “Відірватись від землі” у виконанні Наталії Могилевської передувала розповідь ведучих про славетне радянське минуле авіаційного заводу Антонова, чиї досягнення “сейчас упали с небес на землю”.

До речі, про ведучих. Ріже вухо, коли один ведучий щось оголошує українською мовою, а його напарник додає фразу російською. Як можна концерт, присвячений Дню Незалежності, вести мовою країни-агресора, з вини якої загинуло стільки невинних людей? Мовою країни, яка розв’язала війну на сході України і через яку осиротіли діти, назавжди залишилися вдовами дружини? Хто мені скаже, чому ведуча концерту на “Інтері” Анастасія Даугле, яка народилася у Ризі (Латвія), може розмовляти українською, а одесит Андрій Доманський вперто веде всі шоу і програми російською?!

Містові-герою Одесі було присвячено аж дві пісні. Якоїсь миті мені здалося, що це не концерт до Дня Незалежності, а концерт з нагоди ювілею Південної Пальміри. Оля Полякова “завела” слухачів одеським гімном “Ах, Одесса”, а Віктор Павлік підхопив “одеську” естафету і видав “У Черного моря”. З російською він, правда, на “ви”, відчувається акцент. Вже би краще свою “Шикидим” заспівав...

Співали і говорили понад дві години. За цей час жодного разу концерт не перервали на рекламу. Тримали глядача на “короткому повідку”. Я все чекала, коли ж вийдуть на сцену Руслана, Джамала, Святослав Вакарчук... Не дочекалася. Чому у перших рядах концертного залу сиділи лише ветерани праці і Великої Вітчизняної війни? Їх вітали, їм дарували квіти. Але не було серед них жодної мами, яка втратила сина під Іловайськом... Я не бачила серед глядачів жодного учасника АТО, якому би подарували квіти за визволений Слов’янськ. Чому протягом усього концерту червоною ниткою проходила радянська тематика, а не Україна сьогоднішня — зболена, зруйнована, але не поставлена на коліна? Та тому, що для «Інтера» День Незалежності — не їхнє свято. Для них воно — штучне, таким і концерт вийшов — штучний, награний, нещирий і несправжній.

Схожі новини