Передплата 2024 «Добре здоров’я»

І князя Володимира Путін хоче «анексувати»...

Кремлівська влада продовжує займатися улюбленою справою — нахабною фальсифікацією історії, послідовно намагає­ться переписати власну історію, підім’явши під себе історію України.

Недаремно Росію називають країною з непередбачуваним минулим... 

Володимир Путін не перший правитель Росії, який маніпулює історичними фактами заради задоволення своїх імперських амбіцій. Петро Перший перейменував “Московське царство” в Російське (так виникла нова назва Росія) і під кінець свого правління почав називати себе Імператором Всеросійським. На думку істориків, зокрема і російських, Петро Перший ввів назву Росія для того, щоб ввести в оману Європу, буцімто Московія не підкорила Україну, а московський і український народи є одним і тим самим народом, які мають спільну історію, і що у боротьбі Мазепи не було національно-державницького характеру, а була внутрішня боротьба за владу у державі. Як писав Михайло Грушевський: «Ми є народ, у якого украли назву». Власне він казав, що зміна назви сталася внаслідок захоплення московськими царями українських земель, які були базою Київської Русі та Білорусі. Іван Драч у своїй праці “Ні, не малороси” писав: “Власне при Петрі Першому сталася така вагома за своїми наслідками ідеологічна зміна етноніма — сама назва Русь була вирвана з серця Києва залізною рукою Петра...”. 

Зрештою, якщо Росія з легкістю анексує і окуповує чужі території, то що їй заважає окуповувати чужу історію? Цього разу Путін вирішив “анексувати” великого князя київського Володимира. Виступаючи з нагоди 1000-ліття смерті великого князя й Дня Хрещення Русі, президент Росії заявив, що “далекозорість князя Володимира і його діяльність послугувала джерелом створення Росії як унікальної держави”. За словами Путіна, князь Володимир «поклав початок створенню єдиної російської (русской. — Авт.) нації та фактично проклав дорогу до будівництва сильної централізованої Російської держави, а духовні джерела й досі живлять братні слов’янські народи Росії, України й Білорусії». Не випадково, напередодні цієї історичної дати у Москві вирішили будувати монументальний, 25-метровий (!) пам’ятник князю Володимиру. Ось тільки ніяк не можуть визначитися з місцем. Дехто з росіян жартує, що найкраще прямо над Мавзолеєм...

Путін уже не вперше говорить про “єдину російську націю”, маючи на увазі російський, український і білоруський народи. В одному з недавніх виступів він прямо заявив, що вважає український і російський народ єдиним, і не бачить між ними різниці. Таке трактування, звичайно, смішить тверезомислячих істориків. Відомий американський політолог Збігнєв Бжезинський, коментуючи такі висловлювання, каже, що Путін “лише видає свою неосвіченість” та незнання історії. Навіть великий “спеціаліст” з національного питання Йосиф Сталін не казав, що росіяни, українці і білоруси — єдиний народ. “Геніальне” відкриття зробив “історик” Путін (сам себе так називав під час однієї зустрічі з російськими істориками). 

Але не думаю, що президент Росії справді так погано знає історію власного народу і так щиро помиляється. Кремлівська концепція “єдиного народу” (“великоросів, малоросів і білорусів”), так званого «русского мира», потрібна насамперед для того, щоб, з одного боку, вкотре возвеличити росіян (згадаймо радянське трактування росіян як “старших братів”) та, відповідно, принизити українців і білорусів. З іншого боку, щоб виправдати теперішню агресивну політику Кремля. Зокрема, анексію Криму і війну на сході України. Мовляв, теперішні претензії Росії домінувати на теренах України і Білорусі є цілком виправдані та справедливі з огляду на історичну спадщину, яку Росія собі приписує. А пасаж, що князь Володимир є основоположником Росії, — ще одна спроба узаконити свої претензії не лише на якусь частину нашої держави (міфічну Новоросію), а на всю Україну (Київську Русь). Те, що Путін безсоромно “примазується” до князя Володимира, намагається провести якусь історичну паралель, свідчить і його фраза, що в часи правління князя Володимира «Русь зміцніла й вела нарівні мову зі сусідами — із східними й західними». «Країна будувалася на серйозних духовних міркуваннях князя Володимира, на прагненні до створення єдиного начала, здатного об’єднати народи Русі й об’єднати розрізнені землі. Він припинив міжусобицю й розтрощив зовнішнього ворога», - каже Путін. Між рядками треба читати, що теперішній правитель Росії, інший Володимир, як і свого часу великий князь, захищає спадкоємців Київської Русі від агресивного Заходу. Мовляв, такий-сякий Захід прагне розколоти “єдиний народ” та відібрати українців у “матушкі Росії”...

Зовсім інший підхід продемонстрував Петро Порошенко. Виступаючи на урочистостях до Дня Хрещення Київської Русі та 1000-ліття упокоєння князя Володимира Великого, мимоволі вступив у полеміку зі своїм російським візаві. Ніби відповідаючи на “історичні пасажі” Путіна, президент України заявив: «Понад тисячу років тому князь Володимир заклав основи вільної і незалежної України. З прийняттям християнства Володимир не лише визначив європейський напрямок України, сприяв її духовному та науковому розвитку, а й поклав основи зв’язку держави із країнами Заходу. Наша держава від прийняття нею християнства була повноправним членом всієї християнської Європи, а не лише її східної частини. Ще більшою мірою це твердження стосується української галицько-волинської держави, чий король Данило прийняв корону від Папи Римського, ставши першим українським королем. І тому є всі підстави ототожнювати Володимирове Хрещення зі свідомим європейським вибором». 

Схожі новини