Передплата 2024 «Добра кухня»

Грецька трагедія не має доброго фіналу...

Відчайдушна спроба грецького прем'єра Ципраса домовитися з ЄС і МВФ про “новий пакет” допомоги для Афін (30 мільярдів євро) завершиться, очевидно, нічим.

У вівторок, 30 червня, Греція не заплатила Міжнародному валютному фонду 1,5 мільярда євро, тож фактично оголосила себе банкрутом. Пізно пити “Боржомі”, коли нирки відпали...

За словами міністра фінансів Німеччини Шойблє, надісланий Єврогрупі у ніч після дефолту несподіваний лист Ципраса (у якому той фактично погодився на вимоги кредиторів, які раніше заперечував), “нічого не вирішує”. Ципрас хоче “нового пакету” допомоги, але у ЄС, насамперед у Німеччині, грецького цирку мають досить... Вражає не лише рекордний розмір простроченого платежу за кредитами, а й загальна сума грецьких боргів - понад триста мільярдів євро! Греція стала першою в історії “країною з розвиненою економікою”, яка вчасно не заплатила МВФ. Держава, що є членом Європейського Союзу і НАТО, стала в один ряд із африканськими невдахами - Сомалі, Суданом, Зімбабве!

У ЄС уже просто не вірять у те, що з популістом Ципрасом можна хоч про щось домовитися. Останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння Єврогрупи (ЄС, МВФ і Європейський центробанк), став придуманий Ципрасом референдум, призначений на 5 липня. Найбільше партнерів Ципраса по переговорах роздратувало те, що він закликав греків сказати на референдумі “ні”, - тобто відкинути ті умови (щодо “обрізання” видатків роздутого грецького бюджету), на яких Єврогрупа погоджується допомагати Греції. Якщо греки послухають Ципраса, вихід Греції із зони євро стане неминучим (у Греції просто забракне євро, і ніхто їх більше не дасть). При цьому Ципрас нахабно каже, що Греція воліє залишитися з євро... Своїм несподіваним листом Ципрас фактично пропонував із теми референдуму “з'їхати” (злякався наслідків?), але Єврогрупа не пішла йому назустріч. Мабуть, керівники ЄС, насамперед канцлер Німеччини Ангела Меркель, усе ж сподіваються, що на референдумі греки скажуть “так”. Тоді Ципрас піде у відставку, і в Греції відбудуться дострокові парламентські вибори.

...Грецька трагедія взагалі не має доброго фіналу. Якщо греки скажуть “так” і Ципрас піде, не факт, що на дострокових виборах переможуть відповідальні політики. Якщо ж це станеться, вихід начебто є - скорочення видатків і, головне, рішучі реформи, здатні перебудувати відсталу грецьку економіку. Але провести такі реформи буде важко - через страшну корупцію, яка роз'їла грецьку державу... Відмова від подальшої співпраці з Єврогрупою і повернення до національної валюти, драхми, також не обіцяють Греції манни небесної. На перших порах дешевша від євро драхма трохи оживить грецьку господарку, але для переходу до зростання потрібні реформи! Уряд Ципраса їх точно не забезпечить, і наскрізь корумпована Греція продовжить падати у прірву бідності. А там і до масових безладів недалеко, тим паче мітингувати “проти багатих” греки люблять. І увесь цей бардак - у країні-члені Європейського Союзу! Лідерам якого є над чим поламати голови.

Грецька трагедія повинна стати уроком також для України. Протягом багатьох десятиліть греки голосували за політиків, які обіцяли виборцям “грушки на вербі”. Прийшовши до влади, ці політики виконували свої обіцянки за рахунок закордонних кредитів. Греція десятиліттями проїдала набагато більше, ніж заробляла, і ось закономірний результат. “Так торгували, що вже решту давати нічим”... Коли ж грецька економіка почала трохи одужувати (внаслідок виконання попереднім урядом програми співпраці з Єврогрупою), греки... знову проголосували за “грушки”! Адже Ципрас пообіцяв відновити “несправедливо” скорочені зарплати й пенсії. Не розповів, де візьме гроші, але греки повірили... В Україні теж не бракує політиків, що заколисують виборців байками про швидке “покращення”, “дешевий газ” чи скасування “неправильних” тарифів. Як доводить приклад Греції, виборцям такі байки коштують дорого...

Схожі новини