Передплата 2024 ВЗ

«Маємо бути готові озброїти Україну»

Напередодні саміту НАТО (відбудеться 4-5 вересня у Британії) президент США завітав до Естонії.

На зустрічі в Талліні Барак Обама запевнив лідерів держав Балтії у тому, що Північноатлантичний альянс пам’ятає про свій обов’язок захистити будь-якого свого члена — у випадку, якщо на нього нападуть. Звичайно, йшлося в Естонії і про Україну. Говорячи про події на сході нашої держави, Обама заявив: “Те, що ми бачимо, — агресія, яка звертається до націоналістичних почуттів. Історично це було дуже небезпечно в Європі”. Фактично, це порівняння дій Путіна з тим, що робив колись нацист Гітлер... Як для Обами, у своїх оцінках російського лідера зазвичай дуже поміркованого, — це досить жорстка риторика.

Інший західний лідер, британський прем’єр Девід Кемерон, згадав у контексті України про Мюнхенську угоду. 1938 року тодішні лідери Франції і Британії підписали її з Гітлером і Муссоліні. Угода дозволяла Гітлеру анексувати Судетську область Чехословаччини — в обмін на відмову від подальшої агресії. Але через рік нацисти вдерлися до Польщі... “Ми ризикуємо повторити помилку, якої припустилися в Мюнхені 1938 року, — констатував Кемерон. — Ми не можемо прийняти вимоги Путіна. Він анексував Крим, і ми не можемо дозволити йому захопити всю Україну”.

Схоже, до Заходу нарешті починає доходити, who is Mr. Putin... Про це свідчить і стаття авторства Бена Джуди (Ben Judah), яку опублікувала впливова американська газета “Нью-Йорк Таймс”. Назва статті промовиста — “Озброюйте Україну — або здавайтеся”.

«Путін залишив нам один із двох поганих виборів: або будемо озброювати Україну, або змусимо Київ здатися, і нехай Путін відрізує будь-який шматок цієї країни і створює там зону «замороженого конфлікту», — пише, зокрема, автор статті. — Ми кажемо, що Україна — один із нас, що одного прекрасного дня вона стане членом ЄС і НАТО. Київ хоче цього, але водночас Захід не дає Україні засобів для боротьби у цій війні... Якщо вважаємо, що Україна одного дня стане членом ЄС і НАТО, маємо бути готові озброїти її».

“Логіка вимагає, аби ми послали західних військових радників до Києва, дали українцям повну підтримку даними розвідки та супутників, — веде далі автор. — Маємо вантажити їм гармати, танки, безпілотні літаки і медичні аптечки тоннами. Маємо навіть бути готові розгорнути війська НАТО в Україні, якщо російські танки вийдуть з Криму... Американські та британські спецназівці мають захищати аеропорти Києва та Одеси. Російські війська можуть оточити їх... Якщо ми не готові прийняти ці ризики, то повинні змусити українців відмовитися від їхньої смертельної ілюзії. Це було би чесно з нашого боку, — аби росіяни даремно не вбивали українських призовників. Єдиний спосіб, як Заходу цього домогтися, — змусити Україну здатися. Україна повністю залежить від МВФ, який дає їй гроші. Маємо сказати Києву, аби визнав, що Росія перетворила Східну Україну на ще одну Південну Осетію, — або в іншому випадку не дамо українцям більше грошей... Таким чином зможемо врятувати тисячі життів, — але це буде нищівною поразкою для Заходу. Росія тоді відновить імперію — новий старий СРСР під егідою Кремля. Захід таким чином визнає, що Росія має право напасти чи анексувати будь-яку територію колишнього СРСР... Росія тоді переможе в протистоянні світовому порядку, нав’язаному Заходом після краху СРСР... Росія не зупиниться на досягнутому... Стане питанням часу, коли Москва за допомогою росіян у країнах Балтії та Польщі створить нові конфлікти і діятиме так, наче НАТО не існує... Якщо змусимо Україну здатися, аби врятувати життя її громадян, бо не даємо українцям жодної підмоги, — тоді маємо визнати, що це також капітуляція для НАТО, Європи, ліберальної демократії та глобального лідерства США. Вибір за нами”.

Будемо сподіватися на те, що “нищівної поразки” від Путіна лідери демократичного світу не бажають. Підтвердити свою готовність не лише говорити, а й діяти, Захід може вже на саміті НАТО в Уельсі, — прийнявши рішення про надання Україні статусу особливого партнера Північноатлантичного альянсу.

Схожі новини