Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Що світить нам у «Лужниках»?

Москва приймає чемпіонат світу з легкої атлетики

Протягом дев’яти днів, з 10 по 18 серпня, московські “Лужники” будуть головною легкоатлетичною ареною світу. Стояти осторонь цієї події не вдасться навіть тим москвичам, які не планують зайняти місце на трибунах, розрахованих на 80 тисяч уболівальників (щонайменше 1600 місць належатиме українським поціновувачам легкої атлетики, які організованою групою вирушили до Москви). Величезні банери, де на тлі російського триколору дівчина з косичкою з допомогою пружної жердини стрибає вище за Кремль, переслідують жителів Білокам’яної на кожному кроці.

Не ТРЕБА бути легкоатлетичним експертом, щоб у цьому силуеті розпізнати символ російської легкої атлетики — багаторазову рекордсменку світу у стрибках з жердиною Олену Ісінбаєву, першу жінку, якій підкорилася висота 5 м. Однак цього разу зовсім не 31-річна росіянка вважається головною фавориткою чемпіонату. Експерти перемогу пророкують кубинці Яріслей Сілві, якій протягом двох останніх років вдалося підняти планку власних досягнень на 20 см ( 4,90 м). У новому сезоні кубинка спромоглася лише на 4,83 м. На 3 см не дострибнула до цього показника американка Дженіфер Сур. Однак її світовий рекорд у приміщенні — 5,02 м — змушує нервувати усіх без винятку суперниць.

У книзі світових рекордів з легкої атлетики значаться два українські прізвища. 19 років тому у Сестрієре у секторі для стрибків з жердиною українець Сергій Бубка злетів на висоту 6,14 м. Фахівці прогнозують, що цей рекорд житиме ще довго. Навіть гордість Франції і безперечний світовий лідер Рено Лавіленьє, який не так давно на турнірі у Лондоні відзначився національним рекордом (6,02 м), кинути виклик досягненням Бубки ще не готовий. У Москві конкурентами Лавіленьє будуть планка і власна витримка. Зарубіжні журналісти уже встигли охрестити француза “приреченим виграти “золото” московського чемпіонату”. Адже титул чемпіона світу — єдиний, якого немає в колекції олімпійського чемпіона Лондона, чемпіона світу у приміщенні та переможця літньої і зимової першостей континенту.

Наступний український рекорд подарувала світові Інесса Кравець. 10 серпня 1995 року у секторі для потрійного стрибка атлетка з Дніпропетровська приземлилася за позначкою 15,50 м. І сам результат, і техніка стрибка Інесси є еталоном для ще однієї обдарованої українки — Ольги Саладухи. До Москви володарка найкращого результату сезону у світі (14,85 м) їде захищати чемпіонський титул — два роки тому у Тегу донеччанка була недосяжною для суперниць. Зробити це буде непросто: навіть без олімпійської чемпіонки Лондона Ольги Рипакової з Казахстану нерви українській надії обіцяє попсувати Катерін Ібаргуєн. У Тегу-2011 колумбійка принесла своїй країні першу в її історії медаль чемпіонатів світу — “бронзу”. Тепер же має намір потішити своїх співвітчизників першою колумбійською перемогою. І підстави для цього у Ібаргуєн є: на всіх чотирьох етапах “Діамантової Ліги” вона перемагала Саладуху. У рідних стінах рватиметься на призовий подіум і юна Катерина Конєва, яка не так давно на Всесвітній універсіаді в Казані стрибнула на 14,82 м.

Ще одна потенційна українська перемога у руках, точніше в ногах, стрибуна у висоту Богдана Бондаренка, який цього сезону підкорив 2,41 м — це четвертий результат в історії стрибків у висоту. Лише на сантиметр нижче стрибнув катарець Мутаз Есса Баршим. Суперництва двох атлетів на висоті 2,40 м і вище легка атлетика не знала понад

20 років, ще з тих часів, коли рекорди, наче граючись, запалював Хав’єр Сотомайор. Окрім того, спить і бачить себе на вершині п’єдесталу господар чемпіонату — олімпійський чемпіон-2012 Іван Ухов. “Золото” личитиме їм якнайкраще, вважають американці Ерік Кінард, результат якого 2,37 м замикає топ-трійку сезону у світі, та поки що чинний чемпіон планети Джессі Вільямз. А також багамець Дональд Томас, який святкував перемогу у 2007-му, і наш Юрій Кримаренко, який оговтався від травм і понад усе прагне повторити власний успіх на першості планети-2005.

Схожі новини