Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У «Хюндаї» стало зле? Дивіться фільм із Депардьє!

У швидкісних потягах, які без зупинки прямують п’ять годин, немає навіть «аптечки»

У ЗМІ з’являється інформація про трафунки з “Хюндаєм” у дорозі... На УЗШК (Українська залізнична швидкісна компанія. — Авт.), знаючи про таку плачевну ситуацію, мали б подбати про безпеку пасажирів. А то, не дай Боже, комусь із пасажирів під час подорожі стане зле. Як це сталося зі мною.

Минулого тижня добиралася до столиці “Хюндаєм”. Зізнаюся, вагалася, перш ніж відважитися на ризикований крок. Досі кілька разів вже подорожувала цим потягом, але це було за сприятливих погодних умов. А тут мінусова температура, снігопад... Раптом стане серед поля? На щастя, побоювання виявилися марними — до Києва прибули вчасно. Та у дорозі мене спіткала інша прикрість — раптом стало зле. Від різкого болю в животі годі було зробити зайвий рух. Як на лихо, жодних піґулок не прихопила. Кілька метрів до сусіднього вагона, де знаходиться буфет, ледве подолала. Стюарди зарадити нічим не змогли. Усі мої фантазії про аптечку та навчений надавати першу медичну допомогу персонал вмить згасли, наче зорі на ранковому небі. “Аптечки, на жаль, немає, — повідомила молода дівчина-стюард. — Єдине, можу дати своє знеболювальне. Вживаю, коли зуб допікає. Принести?”.

Кетанов, який дала провідниця, мало чим допоміг. Тоді персонал вирішив спробувати “інтенсивну терапію”. Стюард люб’язно запропонував перейти з вагона другого класу, в якому їхала, у перший. Не знаю, чим це могло допомогти, але погодилася. На відміну від персоналу потяга, співчутливі пасажири виявилися більш запасливими. Одна пані зі сумочки дістала цілу “аптечку” і на вибір запропонувала жменю піґулок. Зрештою, знеболювальні перемогли нестерпний біль.

Того ж дня поверталася “Хюндаєм” до Львова. У вагонах другого класу усі місця зайняті, у першому людей на пальцях однієї руки можна порахувати.

По дорозі пасажирам, аби не нудьгували, транслюють фільми на моніторах у вагонах. Схоже, французький актор Жерар Депардьє — кумир працівників УЗШК. У “Хюндаях” постійно показують один і той самий фільм за його участю. За кілька останніх місяців під час подорожей корейськими потягами мала нагоду кілька разів переглянути незмінний мелодраматичний сюжет. Сусідка, яка сиділа поруч, теж знала назубок фільм, бо регулярно їздить цим рейсом. А ось наступний фільм з пікантним сюжетом розбурхав уяву пасажирів сильної статі. Їхні очі прикипіли до моніторів, коли головний герой почав задирати сукенку голов­ній героїні. Пристрасті між закоханими розпалилися не на жарт, коли потяг саме під’їжджав до кінцевої станції. Штовханини на виході не було, бо багато пасажирів хотіли додивитися, чим закінчиться фільм...

На інформаційний запит «ВЗ» отримав від ДП «УЗШК» таку відповідь: “Інформація щодо відсутності медичної аптечки у швидкісному електропоїзді №169/170 сполученням Київ-Львів не є достовірною. Усі швидкісні електропоїзди категорії Інтерсіті+ та Інтерсіті забезпечені медичними аптечками, до складу яких входять 33 найменування медичних препаратів, які знаходяться у старшого стюарда і застосовуються при наданні пасажирам першої медичної допомоги”.

На жаль, кореспонденту “ВЗ” не пощастило побачити медичної аптечки з таким широким асортиментом піґулок...