Передплата 2024 ВЗ

Як в Одесі не виграємо, то Варшава не варта ніц

АхіЛлесова П’ЯТА футбольної збірної України — невміння грати з командами, що поступаються їй у класі.

Згадайте, скільки очок втратили через це “синьо-жовті” у відборах до Мундіалів і Євро! Каменями спотикання були для наших футболістів збірні Литви, Естонії, Північної Ірландії, Вірменії, Грузії тощо. У матчах із цими збірними українці втрачали важливі очки, через що згодом не потрапляли на фінальні турніри чемпіонатів світу і Європи. Здавалося б, Олег Блохін у відборі до Мундіалю-2006 нашу збірну від цієї хвороби вилікував. “Синьо-жовті” тоді перемогли і албанців, і грузинів (унічию в останньому матчі в Тбілісі зіграли вже тоді, коли долю відбору було вирішено). Але вже у наступному циклі, перед Євро-2008, стався рецидив старої хвороби: вдома не змогли перемогти Грузію, відтак втратили шанс учепитися за одне з двох перших місць у групі.

На жаль, не став винятком і нинішній відбірний цикл. Про матч із Чорногорією говорити в цьому контексті не варто — ця команда не гірша від збірної України. Натомість гостьове протистояння з Молдовою — класика жанру. Молдовські футболісти, при всій до них повазі, значно слабші від українських. Таку збірну, як Молдова, “синьо-жовті” повинні перемагати завжди, у будь-якій формі та з будь-яким тренером, і навіть без нього... Однак у жовтні в Кишиневі нашим перемогти не вдалося. Фактично, українці просто подарували головним суперникам у боротьбі за вихід із групи (англійцям, чорногорцям і полякам) три очки.

Перемога Варшаві повернула “синьо-жовтих” у боротьбу за путівку на Мундіаль. Однак чого буде варта Варшава, якщо наші не виграють в Одесі? Нічого. Тому збірна України знову не має шляху до відступу. Тільки вперед, тільки до перемоги! Із налаштуванням футболістів на гру Михайло Фоменко проблем не матиме. Наші футболісти відчули свою гру і “запах крові”... На жаль, карти може сплутати погода — на вечір вівторка синоптики обіцяли в Одесі сніг. За важких погодних умов клас команд вирівняється. Об’єктивно, снігопад на руку молдованам — захищатися “на відбій” на засніженому полі легше, ніж креативити в атаці... Значить, величезне значення матимуть морально-вольові якості українських футболістів. Якщо гол не можна буде забити так, як це робили у Варшаві (після гарних осмислених комбінацій), то його треба буде просто заштовхати у молдовські ворота! “На зубах”, будь-якими дозволеними у футболі частинами тіла...

Схожі новини