Передплата 2024 ВЗ

«Слово саме цього Папи буде дуже вагомим для всього світу»

Дуже СИЛЬНО мене здивував глава Української православної церкви Київського патріархату Філарет.

В ефірі “5-го каналу” зайшлося про нового Папу Римського Франциска І, який після свого обрання поїхав з Ватикану не особистим лімузином, а мікроавтобусом, разом із кардиналами. Філарет про цей жест понтифіка сказав, зокрема, так: «Я не схвалюю такі вчинки. Тому що це праця напоказ, а треба бути скромним у житті перед Богом, а не напоказ».

Сам Філарет “напоказ” не працює — їздить на дорогому “Мерседесі”. Очевидно, на тій самій 600-й моделі, на якій кілька років тому, повідомляє «Українська правда», Філарет приїжджав на з’їзд «Нашої України». Свій вибір на користь німецького автовиробника глава УПЦ КП пояснив так: «Якби я їздив на російських автомобілях, я б не зміг відвідувати свої єпархії, парафії в такій кількості, як я відвідую. Я за рік відвідую від 10 до 20 єпархій завдяки тому, що є автомобіль такий, який не зупиняється. І тому такий автомобіль мені потрібен не як розкіш, а як засіб виконувати свої обов’язки». Дорогого автомобіля, пояснив Філарет, він не купував: «Я їздив на скромній радянській «Волзі», і мені бізнесмени сказали: що це ви на такій скромній? І подарували мені цей автомобіль».

Жодним чином не засуджую главу УПЦ КП, він має повне право їздити тим авто, яким хоче. Тим більше, що це подарунок і що ця машина допомагає “виконувати обов’язки”. Але й Франциск І, на мою думку, аж ніяк не заслуговує осуду за те, що відмовився від лімузина та сів у мікроавтобус! Гадаю, що багатьом вірним Католицької церкви, та й нецерковним людям також, цей жест нового понтифіка, навпаки, сподобався. “Праця напоказ”?

Є певні підстави стверджувати, що це не так.

Як заявив Франциск на своїй першій аудієнції для журналістів, він виступає за “бідну Церкву, яка служитиме тим, хто потерпає від злиднів”. Ім’я Франциск, розповів Хорхе Маріо Бергольйо, він узяв собі на честь святого Франциска, який жив у XII столітті та уособлював «бідність та мир». А надихнув його взяти таке ім’я один із кардиналів: коли конклав оголосив про перемогу аргентинця, той сказав йому «Пам’ятай про бідних»... Нову тенденцію у Ватикані зауважили навіть у Російській православній церкві.

“Здається, слово саме цього Папи буде дуже вагомим для всього світу,- припустив у своєму блозі на “Эхо Москвы» протодиякон і публіцист Андрій Кураєв. — Адже його слова будуть підтверджені справами... Про єдність його слів і справ говорить вчинок... 2009 року він переїхав жити у нетрі, до одного зі священиків, якому наркоторговці погрожували смертю”... Кураєв також пише, що Патріарх РПЦ мусить обов’язково зустрітися з таким впливовим у світі Папою (причому задля цього РПЦ, впевнений автор, треба навіть відмовитися від своїх традиційних претензій до Української греко-католицької церкви, які раніше заважали такій зустрічі). «Коли ми йдемо без Хреста, коли творимо без Хреста і сповідуємо Христа без Хреста, ми не є учнями Господа: ми мирські єпископи, священики, кардинали, папи, — але аж ніяк не учні Господні» — це з його проповіді на завершення конклаву, — цитує Папу Кураєв. — Він не про догматику говорив, а про Хрест як символ Жертви й Відмови”.

Можливо, нічого у Франциска з його “перебудовою” і не вийде. Спротив реформам у верхівці Католицької церкви буде великим... Але наразі видається, що Папа хоче щось змінити на краще цілком щиро. Тож критикувати його за відмову від лімузина не випадає...

Схожі новини