Передплата 2024 «Добрий господар»

Нема жодних ілюзій: Україна прямує до кримінально-олігархічної диктатури

Вищий адміністративний суд таки позбавив Сергія Власенка депутатського мандата. Відповідне рішення на засіданні 6 березня зачитав суддя Михайло Зайцев. Таким чином суд визнав, що Власенко, будучи народним депутатом, займався адвокатською діяльністю.

Нагадаємо, 1 березня спікер Володимир Рибак подав до ВАСУ подання щодо позбавлення Сергія Власенка депутатського мандату — за начебто сумісництво, мовляв, він суміщає депутатську і адвокатську роботу. При цьому було сфальшовано рішення Регламентного комітету ВР щодо позбавлення Власенка депутатського мандату, бо комітет з цього приводу не збирався.

Багато хто з експертів припускав, що цього разу влада (читай Янукович) може відмовитись від практики вибіркового правосуддя. Мовляв, після недавнього брюссельського саміту ЄС-Україна Янукович готовий піти на поступки опозиції. Історія з Власенком — це був тест на таку здатність. Тому багато хто (навіть з опозиції) мав сподівання, що рішення буде на користь захисника Тимошенко. Це був не лише тест, а й шанс для Януковича дати позитивний сигнал Європі. Але рішення ВАСУ розбило вщент останні ілюзії наївних ідеалістів, до яких належу і я.

Тепер вже остаточно зрозуміло, що ніяка Європа Януковичу не потрібна. Не потрібна йому і довгоочікувана та багатостраждальна Угода про асоціацію з ЄС. Не готовий він жити за європейськими, цивілізованими принципами і стандартами. Йому цього просто не треба. У нього інший стиль, інше мислення, інша ментальність, яка визначається однією фразою: “Донбасс порожняк не гонит”. Їхне життєве кредо — конкурент має бути розчавлений.

Думаю, після рішення щодо Власенка полуда остаточно і незворотньо впала і з очей європейських лідерів. Адже напередодні суду тиск з боку європейських чиновників на українську владу був шалений. Президент Європарламенту Мартін Шульц телефонував спікеру Рибаку і прямим текстом попереджав: якщо у Власенка відберуть мандат, це матиме вкрай негативні наслідки для української влади. Подібні розмови-попередження були і з наближеними до президента людьми. Можливо, і з самим Януковичем. Навіть з'явилися чутки, що в разі негативного рішення по Власенку може з'явитися “список Власенка” — на кшталт “списку Магнітського”, куди увійшли російські чиновники та силовики, причетні до політичних переслідувань та корупції в Росії (їм заборонено в'їзд на територію США). Але, схоже, страх перед Тимошенко та бажання знищити політичних конкурентів є більшим за страх стати невиїздними.

Прикро і боляче усвідомлювати, що державу її нинішні керівники загнали в глухий кут. На жаль, світло в кінці тунелю вже не пробивається. Вже тепер нема жодних ілюзій, що Україна прямує до кримінально-олігархічної диктатури. Схоже, Янукович вирішив зробити з України такий собі паханат, де був би єдиновладним самодержавцем, царком. Ось тільки навряд чи йому вдасться довго залишатися господарем країни. Рух у ЄС рятував Україну від зазіхань Путіна. Тепер порятунку не буде. Заарканить Путін Януковича як миленького. І опинимось ми в стальних обіймах східного сусіда.