Передплата 2024 ВЗ

Митний Союз – «політичний вибір». Ну нарешті!

Яких тільки пряників не обіцяли досі Україні за її вступ до Митного Союзу!

Хтось із експертів-агітаторів нарахував якось аж дев’ять мільярдів доларів. Ціна на газ, мовляв, відразу знизиться, та й взагалі... Учора в підмосковному Завидові на зустрічі з президентом Віктором Януковичем його російський колега Володимир Путін також оперував заманливими цифрами. За словами Путіна, після вступу України в Митний Союз український ВВП зросте, “у залежності від глибини інтеграції”, на 1,5-6,5%... Утім, сам же Путін учора фактично визнав: коли йдеться про приєднання України до Митного Союзу, усі розмови про економічну вигоду — звичайнісінька ширма, димова завіса. “Це політичний вибір самої України”, — зазначив Путін, говорячи про вступ Києва до МС.

Учорашня поїздка Януковича до Путіна — багато в чому ритуальна. Ну треба ж було “засвітитися” перед здебільшого проросійським електоратом Партії регіонів. Для багатьох прихильників “синіх” телевізійна картинка “Путін поруч із Януковичем” — найкраща агітація за Віктора Федоровича... Водночас учорашній візит до Путіна — чи не перший, який Янукович здійснив, маючи сильніші, ніж його російський візаві, стартові позиції для переговорів.

Після недавнього саміту ЄС — Україна газовий важіль, який завжди використовувала на переговорах із Києвом Москва, вона вже не може застосувати. Адже у Брюсселі керівники ЄС підтвердили: є можливість постачати в Україну дешевший від газпромівського газ із Європи — до 30 мільярдів кубометрів на рік. Фактично, разом із 20 мільярдами кубів на рік, які “Нафтогаз” має намір купувати в “Газпрому”, це вже навіть більше, ніж потрібно вітчизняній економіці... Не випадково учора ж комісар ЄС із питань енергетики Гюнтер Еттінгер розповів: Київ уже може одержувати газ через Польщу й Угорщину, а “наступної зими буде відкрито коридор реверсного транзиту газу через Словаччину”.

Путін заявив учора, що Росія поважатиме політичний вибір України, — яким би той не був. Водночас деякі вітчизняні ЗМІ уже повідомляють про активність російських дипломатів у Європі. Ті начебто одержали від Кремля вказівку — будь-що не допустити підписання восени Угоди про асоціацію України з Євросоюзом...