Передплата 2024 «Добрий господар»

Кішка — лікар, божество чи посланець диявола?

Народження весни нам голосисто оспівують під вікнами зграї котиків. Тож не дивно, що саме 1 березня відзначаємо Всесвітній день кота. Попри капосність, норовливість та часто зверхню вдачу, ці пухнастики живуть поруч з людьми більше десяти тисячоліть. Власники котів зізнаються, що світ у їхньому домі обертається навколо домашнього пухнастика. І так було завжди.

У стародавньому ЄГИПТІ кішкам поклонялися, вважаючи священними тваринами, посланцями богів. Єгиптяни голили брови, як ознаку трауру, коли втрачали улюблену кішку. Натомість азіатські народи з недовірою ставилися до котів. Вірили, що в них перевтілюються чорні сили.

Попри суперечки навколо загадкової сутності котів, люди завжди відчували їхні надможливості. Муркотіння кішок аналогічне лікуванню людей акустичними коливаннями і може сприяти уповільненню остеопорозу і навіть відновленню росту кісток у літніх людей. Коли ми гладимо кота, у нас знижується частота серцебиття і кров’яний тиск. Тож кішка може стати у пригоді людям, які мають проблеми із серцево-судинною та нервовою системами. У XVIII столітті в деяких клініках для душевнохворих існував штат «лікувальних кішок», які своїми ласками заспокоювали буйних пацієнтів.

Вчені доводять, що кішки володіють паранормальними здібностями, як-от передбачення і телепатія. Тому вони здатні відчувати наближення небезпеки. Кішки краще за собак розрізняють запахи. Тому в британській армії під час Першої світової війни був створений спеціальний «котячий корпус», в обов’язки якого входило попереджати бійців про появу отруйних газів. Щоб вчасно виявляти витік газу з приладів, кішок тримали навіть на підводних човнах.

Зважаючи на такі чудо-можливості, не дивно, що з кожним роком кількість котів на планеті збільшується. За даними Ліонського університету, зараз у світі близько 500 мільйонів домашніх мурчиків. Найбільше їх живе у Австралії: на 10 жителів — 9 котів. А на Азіатському континенті перше місце за Індонезією, тут більш як 30 мільйонів пухнастих звірів. У Європі пальма першості за Францією, де мешкає 8 мільйонів котів. Люблять нявчиків і у США. Щороку американці витрачають чотири мільярди доларів на корм для котів. Це на один мільярд доларів більше, ніж вони витрачають на їжу для немовлят! Проте є країни, де котів практично не зустрінеш. Це, наприклад, Перу та Габон.

Коли коти нявчать до людини, вони хочуть поговорити саме з нею. Адже нявчанням коти не спілкуються між собою. Кішки можуть не тільки нявкати, бурчати і шипіти, а й кашляти і навіть хpюкати. За спостереженням вчених, коти вміють вимовляти сім приголосних звуків: М, Н, Г, X, Ф, В і Р. Загалом нявчики можуть видавати близько 100 різних звуків. Для порівняння — собаки лише 10.

Популярне за добу

Популярне за тиждень