Передплата 2024 ВЗ

Чи має йорданська вода силу, коли її набирають... хами?

Народу біля церкви на Водохреще – як на Великдень.

Таке враження, що наші люди йдуть до церкви лише раз на рік, аби тільки набрати свяченої водиці. Ніби тим одним походом по водицю, її питтям і окропленням хати можна раз і назавжди позбутися усіх гріхів! Просив священик після Служби вишикуватися усіх у черги, щоб цивілізовано набрати з бочок освяченої води. Утворили кілька черг. Сніг ліпить в очі, вітер обпікає щоки. Хто дуже поспішав до йорданського столу, пішов поза чергою. Вже біля самої бочки утворилося стовпотворіння. Чую, хтось когось викидає з черги. Кажу до чоловіка: “Ти постій, а я мушу подивитися, що ж там таке робиться”. — “Аякже ж, — пожартував він. — Як то без тебе народ дасть собі раду!”. Бочку, до якої ми стояли у черзі, “обліпили” з усіх боків, що й не протиснешся. Жіночка, яка за віком вже, мабуть, бавить внучат, ліктями проштовхує собі дорогу до “освяченого джерела”. Народ її не пропускає. “Де сі пхаєш, — обурився старший чоловік. — Поперід мене не возьмеш!”.

Обходжу бочку з іншого боку. Цивілізовані люди підходять і набирають воду у слоїки чи глечики з широким “горлом”. А про що думають ті, хто приходить по водицю з півторалітровою “баклажкою”? За той час, поки її націдять у те вузеньке “горло”, можна набрати ціле відро.

Та найбільше мене здивував один пан, який прийшов по свячену воду з... сорокалітровою виваркою! Чи то він вирішив відразу викупатися, щоб змити зі себе гріхи усього свого життя, чи, може, мав стільки замовлень?! Бо ж бізнес на свяченій воді, мабуть, не роблять...

Кажуть, освячена вода може стояти навіть рік і не зіпсується. Хто свято вірить у силу йорданської водиці, тому вона допоможе у зціленні. Але чи має йорданська водиця силу у тих випадках, коли її набирають хами і невігласи? Які думають, що дотримуються українських традицій, а насправді приходять на великі свята, щоб споганити їх?!

Схожі новини