Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не так тії вороги, як добрії люди...

Чергова спроба визволити Юлію Тимошенко з-за ґрат з тріском провалилася. 11 січня з ініціативи опозиції на розгляд Верховної Ради було винесено законопроект №1099 авторства “бютівця” Віктора Швеця, який передбачає декриміналізацію “статті Тимошенко”.

Та заповітна цифра — 226 голосів “за” — на парламентському табло не засвітилася. Лише 161 народний обранець підтримав “визвольний” закон. Сенсації не сталося. Зрештою, мало хто вірив в успіх цієї безнадійної справи, оскільки без голосів більшості жоден законопроект не має шансів пройти. Але це голосування таки стало сенсаційним.

“За” проголосували вісім “регіоналів”, серед яких одіозний Нестор Шуфрич. І це вперше депутати пропрезидентської більшості дозволили собі виявити лояльність щодо опальної опозиціонерки. Підтримали декриміналізаційний законопроект і так звані умовно нейтральні політики — позафракційні Петро Порошенко і Віктор Балога. Але справжнім шоком (в першу чергу для самої Юлії Тимо-шенко) стало те, що у відповідальний момент руку допомоги своєму лідеру не простягнули 24 депутати “Батьківщини”! Серед них чимало іменитих, які позиціонують себе як безкомпромісні опозиціонери. Отже, серед тих, хто в момент голосування був відсутній чи з якихось інших причин не натиснув на кнопку “за”, були автор закону Віктор Швець, Анатолій Гриценко, Андрій Шевченко, Андрій Парубій, Олександр Бригинець, Микола Катеринчук та інші. Не продемонстрували завидної єдності і дві інші опозиційні фракції — “УДАР” і “Свобода”. Фракція Кличка недодала за законопроект дев’яти голосів, “Свобода” — два голоси. І як тут не згадати слова Тараса Шевченка: «Не так тії вороги, як добрії люди...».

Вразив не лише факт відсутності депутатів-опозиціонерів під час розгляду і голосування такого знакового законопроекту, а й їхні виправдання. Скажімо, один з депутатів пояснював, що не зміг бути того дня у Раді, бо “перебував за межами України”, а вчасно повернутися завадили зірвані рейси “АероСвіту”. Заявив, що для нього стало несподіванкою, що голосування за цей закон відбулося саме у період новорічних свят та масових відпусток депутатів. “Звичайно, я підтримую законопроект! Водночас вважаю, що нічого поганого не сталося б, якби голосування за законопроект відбулося наступного пленарного тижня, після того, як всі депутати повернулися б з відпусток”, — сказав народний обранець. До речі, офіційно канікули у депутатів розпочалися лише 14 січня і мають тривати до 5 лютого.

Окрім моральних аспектів постає ще один — організаційно-дисциплінарний. Перед кожним пленарним засіданням відбуваються засідання фракцій, де обговорюються плани і дії фракції на сесійний день. Законопроект Швеця включили у порядок денний саме на 11 січня, з трибуни парламенту його доповідав заступник голови фракції “Батьківщина” Андрій Кожемякін. А напередодні Юлія Тимошенко, доведена до відчаю нестерпними умовами утримання під вартою, оголосила акцію громадської непокори: кілька днів спала у душі. Як таке голосування мала би сприймати? Можна собі тільки уявити, що коїлось в її душі, коли дізналася, скільки соратників проігнорували таке принципове голосування, відпочиваючи на Гоа чи будь-де. Адже 24 (фракція “Батьківщина” налічує 99 депутатів) — занадто велика цифра, аби казати, що це випадковість.

Зрештою, який сигнал таким голосуванням опозиція дає своїм виборцям, яким обіцяла і клялася усіма можливими і неможливими способами визволити Юлію Тимошенко?! Навіть якщо опозиція і не має більшості та дієвих важелів впливу на ситуацію, то повинна демонструвати, що вірить у зміни на краще. І відчайдушно за це боротися, а не імітувати боротьбу.

Схожі новини