Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Де закриється «брама часів» України?

На НАСТУПНОМУ тижні Європейський парламент обговорить підсумки українських виборів.

Резолюція, яку приймуть євродепутати після слухань, матиме великий вплив на долю Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом. На недавньому Форумі громадянського суспільства “Східного партнерства” у Києві глава представництва ЄС в Україні Ян Томбінський заявив, що 2013 року підписання Угоди все-таки може відбутися — попри всі проблеми, що ускладнюють нині відносини України і Євросоюзу. “Хочу підтвердити наше бажання через кілька місяців підписати угоду, а потім працювати над її імплементацією”, — сказав Ян Томбінський.

Позицію Томбінського поділяють не всі політики ЄС. Польща та інші країни Центральної Європи переконані, що Угоду про асоціацію з Україною треба підписувати якнайшвидше. Натомість у столицях півночі Європи вважають, що зробити це можна буде тільки після того, як Київ виконає усі вимоги ЄС, зокрема звільнить ув’язнених із політичних мотивів Тимошенко й Луценка. Додати аргументів полякам і їхнім однодумцям у ЄС могла би консолідована точка зору української опозиції. Приблизно така: звісно, українська демократія має купу проблем, але Угоду підписувати треба. Непідписання цього документа може відвернути Київ із європейського шляху, — і тоді українська демократія буде під іще більшою загрозою.

Цей відповідальний і очевидний, здавалось би, підхід, поділяють в українській опозиції не всі. “Буду всіляко закликати ЄС до того, щоб угоду не було підписано, якщо влада не виконає повністю як мінімум ті вимоги, які звучали раніше”, — заявив виданню “Комерсант-Україна” екс-глава МЗС Борис Тарасюк. “Це наша спільна позиція”, — підтвердив колишній віце-прем’єр Григорій Немиря.

Можливо, виступати проти підписання Угоди про асоціацію Тарасюка й Немирю змушує... політична ревність? Якби угоду було підписано вже 2013 року, то, очевидно, це сталося б за головування в МЗС Костянтина Грищенка. Саме йому дісталась би слава... Так чи інакше, друзі України в ЄС вважають таку позицію непродуктивною. “Ми категорично не згідні з такою риторикою опозиції, вона шкодить процесові і заважає нам досягти консенсусу щодо підписання Угоди, — заявило “джерело” “Комерсанта” в Брюсселі. — Невже опозиція не розуміє, що час грає проти України? Через п’ять років цю Угоду буде дуже складно підписати”.

Не має сумнівів у тому, що опозиція має підтримати Угоду про асоціацію, і ув’язнений Юрій Луценко. “Опозиція зараз мусить звернутися до Європарламенту з пропозицією підписати Угоду про асоціацію з Україною, — пропонує екс-глава МВС. — Ми завжди думаємо, що історія творилася в 1789 або 1917 році. Насправді на наших очах і твориться історія — закривається брама часів для України. І вона закриється або на східному, або на західному кордоні. Сьогодні підписання Угоди про асоціацію може зупинити план із продажу України Кремлю... Так, це означає відтермінувати звільнення Тимошенко й Луценка на потім. Але ні прізвище Луценка, ні Тимошенко, ні Януковича і близько не стоять перед наслідками того чи іншого варіанту асоціації України”.

Схожі новини