Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Футбол у чемпіонаті СНД нам не потрібний

За словами глави адміністрації президента РФ Сергія Іванова, в організації такого чемпіонату начебто зацікавлені чотири українських футбольних клуби — донецький "Шахтар", київське "Динамо", харківський "Металіст" і “Дніпро” з Дніпропетровська. "Такий чемпіонат, де виступали б найкращі клуби з трьох-п'яти країн СНД, за визначенням повинен бути зі спортивного погляду сильнішим і більш видовищним, аніж будь-який національний чемпіонат окремо. Те саме вже сталося і в хокеї, і в баскетболі", — повідомив Іванов.
Згодом естафету підхопив ще один “експерт” — голова правління “Газпрому” Олексій Міллер. "Якщо участь у такому футбольному чемпіонаті візьмуть усі країни СНД, це буде просто чудово, — заявив Міллер. — Але абсолютно точно можна сказати, що кістяк цього чемпіонату складуть українські й російські клуби".
Найбільше тут вражає оце “абсолютно точно”... Тобто справу вже фактично вирішено? Сподіваюся, зовсім ні, і ці слова Міллера — ніщо інше, як психологічна атака. Ну звик чоловік відключенням газу українців лякати, от і продовжує у тому ж дусі... “Ліга СНД ще навіть не в стадії розробки, — заспокоїв перший віце-президент Федерації футболу України Анатолій Попов. — І взагалі, це все домисли. Розмови про чемпіонат, який об'єднає клуби з 15 або 12 країн колишнього СРСР, починаються всякий раз, коли в Росії, Україні чи ще десь трапляється якийсь скандал".
Скандал вибухнув нещодавно у російському футбольному чемпіонаті (за визначенням експертів, одному з найбільш корумпованих у Європі). Там пітерський “Зеніт”, власником якого є “Газпром”, образився на суворі дисциплінарні санкції після матчу з московським “Динамо” і пригрозив... покинути російську першість. Мовляв, “Зеніт” може і за Севастополь виступати! Напевно, спекуляції Міллера щодо чемпіонату СНД мають і цю, “скандальну” причину... Але не тільки.
Іванов і Міллер — не які-небудь дрібні чиновники РФС, що верзуть казна-що невідомо для чого. Іванов і Міллер представляють найвищу російську владу. Тож не можна виключати, що проект під назвою “ліквідація футбольного чемпіонату України” справді існує. Звісно, у рамках більшого проекту — поступового демонтажу, “розмиття” України як незалежної держави... Футбольний чемпіонат, причому досить сильний (у весняну стадію єврокубків пробилися відразу чотири наших клуби), — одна з ознак такої держави. У Європі кожна країна має свій власний футбольний чемпіонат. Є серед них сильніші, є слабші, але чомусь не чути про об єднання. Зрештою, є ж Ліга чемпіонів і Ліга Європи — клубні першості Старого континенту. Грай — не хочу! Але ж ні, нас уперто хочуть загнати в якесь спільне болото...

Схожі новини