Передплата 2024 «Добрий господар»

Про туалет, фанфари і політиканів-рагулів

Автор цих рядків мав необережність написати про те, як у Миколаєві Львівської області уся районна влада з великою помпою відкривала… туалет.

Хто призабув, може переглянути тижневик «Високого Замку» від 15 листопада. Здавалося б, ті, кого ми легенько кольнули за таку недоречність, повинні б опуститися на землю, згадати про не зайвий у таких речах такт. Та ба! У двох головних районних офісах нашу публікацію сприйняли ледь не як зазіхання на їхню чиновницьку цноту, бездоганність.

Нагадаю ЗМІСТ публікації: із буденної події — завершення капітального ремонту вбиральні у дитячій школі мистецтв — найвищі місцеві чиновники зробили подію надзвичайну, ледь не історичну. На відкриття туалету прийшов голова Миколаївської РДА Роман Дякунчак (працює на цій посаді три місяці), голова райради Ольга Жила, керівники відомчих підрозділів, депутати — і районні, і обласні. Перерізали стрічку, влаштували на честь «свята» концерт. Усе це фільмувало телебачення зі Львова. Поки дітки співали, почесні гості усамітнилися на фуршеті. Хвалебними тостами бажали довгої роботи новому туалетові…

Про це пишне «новосілля» нам оповіли читачі, які вважали його безглуздим. І ми були солідарними з ними у цій оцінці — не всюди доречні фанфари. Представник президента і спікер місцевого «парламенту» мають ходити на урочисте відкриття заводу, газопроводу, водогону, школи, клубу, поліклініки, спортивного майданчика — але не такого делікатного закладу, як клозет.

Гадалося, у районі зроблять правильні висновки зі смішної «туалетної» історії. Але там набундючилися, наїжачилися. За чи-єюсь вказівкою із сайту районної ради у розділі «форум» зникли відгуки людей, які приєдналися до нашої критики. Заочний «розгон» журналістові влаштували на нараді у голови РДА. Пан Дякунчак пафосно-гнівно говорив підлеглим: мовляв, ми туалети будували і будемо будувати! Відкривали їх і будемо відкривати! Ще не одну стрічку переріжемо! А ті політикани-рагулі… У такт цим словам кивала головою завідувач відділу культури, яка теж відкривала туалет.

Пане голово! Ми й не заперечували проти благоустрою, обома руками за нього. Ось цитата з нашого матеріалу: «…колектив разом з батьківським комітетом зробили потрібну справу, дбаючи про комфорт для дітей. Але навіщо була така недоречна помпезність?». Невже й досі не розумієте, що навколо унітазів не можна влаштовувати дефіляди? При нагоді, пане Романе, поцікавтеся у своїх краян із Ясениці на Турківщині, чи роблять вони «празник», чи кличуть на забаву сусідів, коли збудують у себе клозет? Нехай і з євроремонтом…

А щодо «рагулів». Цікаво було б дізнатися, звідки у лексиконі миколаївського держслужбовця 3-ї категорії такі вуличні слова. Невже набрався їх від нашого президента, який час від часу обіцяє несумлінним міністрам і губернаторам повідкручувати голови, повідривати руки-ноги?

Голова Миколаївської РДА Роман Дякунчак ледь не на кожній нараді попереджає підлеглих, що з нового року набере у свою команду справжніх професіоналів. Похвальне бажання. Але не завадило б йому самому зміряти себе на професіоналізм. Високий клас державного чиновника полягає ще й у таланті розрізняти велике і дріб’язкове, значуще і суєтне. А також — у вмінні прислухатися до чужої думки, реагувати на критику. Мені здається, що у «білому домі» Миколаєва на це великий дефіцит.

P. S. Оскільки миколаївські чиновники і далі вважають, що вчинили правильно, взявши участь в урочистому (з концертом-фуршетом) відкритті туалету, арбітрами у цій ситуації пропонуємо стати нашим читачам. Вони можуть висловити свою думку, проголосувавши у рубриці «Опитування» на сайті «Високого Замку»