Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Маленькі пішаки в дорослій TV-грі

Вже дві неділі поспіль новий проект каналу “1+1” вокальне шоу “Голос. Діти” збирає перед екранами глядачів. Здавалося б, відмінностей від дорослого “Голосу країни” – не так і багато. Ті ж ведучі, Доманський і Осадча, сліпі прослуховування, музичний продюсер Костянтин Меладзе, трохи менше суддів (замість традиційних чотирьох – троє: Олег Скрипка, Тіна Кароль та LOBODA)... А ще – інший вік учасників. “Голос. Діти” – це змагання маленьких виконавців від 6 до 14 років. І саме в цьому віковому цензі – одночасно і родзинка шоу, і маніпулятивний гачок, на яких хочеш чи ні, але купуєшся.

Як можна стримати емоції, коли на сцену виходить маленьке дитятко, яке розказує, який це для нього шанс на краще життя, а потім ніжним голосочком як заведе тужливу пісню... Сідай і плач. А як його ще й не беруть судді у шоу? А за кулісами збідована мама, яка каже, що от їхали сюди показати свою зірочку, бо ж самі родом з села, а там ні школи, ні музики, а синочок он який талант... Сльозу такі сюжети “вишибають” за милу душу. А подібних зворушливих історій за ефір не одна і не дві. Глядачі плачуть, хапаються за серце, переймаються долями дітей, судді теж не стримують сліз і залюбування дитячими талантами... Здавалося б, чого ще треба? Глядачі отримують бажане шоу, канал — бажані рейтинги. А діти? Що отримують діти?

Учасники-підлітки, яким 12-14 років, хоча б розуміють, що і до чого, що це конкурс, що це шоу... Хоч і не до кінця усвідомлюють, що якщо їх не візьмуть у шоу — це не трагедія вселенського масштабу, а якщо візьмуть — то це не запорука того, що вони зійдуть на шоу-бізнесовий Олімп. Але як пояснити малечі, чому їхні батьки, викладачі кажуть, що їхні голоси — унікальні, що вони — таланти, а зіркові судді не беруть у свою команду. Судді, між іншим, не завжди і намагаються це зробити. Хвалять, хвалять, а тягар пояснювати відмову кладуть на плечі батьків. От і виходить, що діти, яким всі наобіцяли шлях до зірок і кар’єру вокаліста, залишаються ні з чим. І мова зараз не про биту життям психіку дорослих. А про діточок, для яких навіть незначна травма може обернутися трагедією на все життя.

Ці діти опинилися між молотом і ковадлом — бажанням публіки і прагненнями продюсерів шоу. На них, як на гачок, ловлять глядачів, маніпулюють їхніми емоціями... А що дають натомість? Хвилину слави на ТБ. І тільки.

Схожі новини