Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Як закрити цю «Криївку»? Попросити санепідемстанцію, пожежників»...

Поки українці переймаються післявиборчим підрахунком голосів, начальник управління охорони культурної спадщини Львівської ОДА Валерій Потюк вирішив зайнятися... «Криївкою». Тирадою з критикою цієї кнайпи та “споріднених” із нею львівських ресторацій чиновник розродився, повідомив ZIK, на засіданні Громадської ради при облдержадміністрації.

«Ми є живими свідками, коли якась група людей, які мають кошти, хочуть написати нову історію Львова... нове бачення Львова, знищити всю цю історію справжню, яка була. Мені прикро ходити біля «Копальні кави», мені прикро дивитися, як люди пхають руки і чешуть одне місце Мазоху. Мені соромно дивитися на ті всі речі, які відбуваються у Львові», — заявив пан Потюк. І закликав: «Давайте спільно ми закриємо ту «Криївку». У нас є на вулиці Лисенка Музей визвольних змагань. Зробимо там справжню криївку, яка не буде ганьбити нашу історію, яка не буде ганьбити нашу честь».

Припускаю, заява чиновника розрахована на ту частину львівської громади, яку в народі називають “клюмбою”. Для того, аби сприйняти “Криївку”, цим “патрійотам” бракує почуття гумору. Тільки без нього можна побачити, що оригінальна кнайпа “ганьбить нашу честь”... Я неодноразово був свідком того, як українці зі сходу саме у “Криївці” згадували про своє національне коріння, залюбки співаючи у цій ресторації українських пісень. У тому числі й тих, які співали січові стрільці й бійці УПА! Ідея про створення криївки у Музеї визвольних змагань, яку висунув чиновник ЛОДА, цілком має право на існування. Але ресторан “Криївка” на львівському Ринку — також.

“Криївка” може комусь не подобатися, але чимало українських і закордонних туристів їдуть до Львова зокрема й тому, аби відвідати “Криївку”. (Ця кнайпа вже навіть на міжнародному порталі для мандрівників tripadvisor присутня — як один із п’яти найбільш замаскованих ресторанів планети). Туристи — це благо для Львова, вони залишають у місті гроші, а значить — сприяють створенню нових робочих місць у сфері послуг. Можливо, пан Потюк вважає, що гроші туристів Львову не потрібні? Леопольд фон Захер-Мазох чиновнику не до вподоби тим, що “пхають руки і чешуть одне місце”. А численним туристкам, як я помічав, певна деталь у кишені металевого письменника подобається... Можливо, тому, що вони, на відміну від чиновника ЛОДА, розуміють жарти?

Але найбільше у заяві чиновника мене вразила ось така пропозиція: «Як закрити цю «Криївку»? Треба подумати, попросити санепідемстанцію, пожежників, громадськість. Прийти і зачинити цю ганьбу для нації». У цьому “джентльменському наборі” ще податкової інспекції бракує... Це що ж таке виходить: начальник управління охорони культурної спадщини ЛОДА відкрито запропонував... “наїхати” на бізнес?